Država osuđena za požar u “Laundžu”

Svakom od članova porodice sud je odredio da se isplati po milion i po dinara naknade za duševne bolove zbog smrti bliskog srodnika, a preživelima po oko dva miliona dinara za sve vidove štete.

Vladimir Beljanski, advokat porodica žrtava, kaže da je presuda značajna jer je to prva pravosnažna posle šest godina od tragedije i njome je utvrđena odgovornost državnih organa za propuste koji su doveli do požara.

Milan Pekić, otac poginulih Mirjane (23) i Miloša (19), navodi da država retko pristaje na odštete, a da se ipak sada to dogodilo.

"Sudovi procese razvlače. Prošlo je šest godina, a očekivao sam da će trajati i deset. Nama je odmah rečeno da nađemo mlađe advokate da neki od njih ne bi umro, koliko suđenje može trajati. Tragedija je ogromna, a najgore od svega je to što naša deca i dalje stradaju. Ništa se ne radi da se to spreči"
dodaje Pekić.

Apelacioni sud je zaključio da odgovornost države proizlazi iz činjenice da Sektor za zaštitu i spasavanje, koji je delovao u okviru MUP-a, za sve vreme rada “Laundža” nije uradio nijednu kontrolu zaštite od požara.

"Porodice stradalih su od kada se tragedija dogodila na sve moguće načine tražile da se utvrdi i individualna krivična odgovornost za ove propuste, ali tužilaštvo u tom pravcu nije preduzelo ništa"
, rekao je Beljanski.

Požar u kafiću “Laundž” dogodio se u februaru 2008. U njemu je poginulo osmoro mladih starosti od 19 do 27 godina. Ranije su za požar osuđeni Miloš Malešev, koji je izazvao požar, kao i vlasnici kafića Tamaš Kolar i Srđan Bovan.

Izvor: Blic

Pogledajte još