Gej turisti neće u Hrvatsku

Reč je o prilično velikom tržištu jer se procenjuje da evropski gej turisti godišnje potroše oko 50 milijardi evra, a američki 64 milijarde dolara.

Portparol GETA Pol Barns objasnio je za “Jutarnji list” kako ta organizacija neće sprovoditi aktivnu kampanju bojkota Hrvatske kao turističke destinacije, već će je samo ukloniti s liste gej-frendli odredišta, na kojoj se nalazi pedesetak turističkih lokacija u zemlji.

Građani Hvara na referendumu su se uverljivo izjasnili ZA inicijativu u ime porodice.
Čak je 68,88 posto Hvarana tako zaokružilo diskriminatornu izmenu Ustava, što je zanimljivo jer je Hvar proteklih godina dobar deo svog turističkog buma dugovao gej gostima. Turističku zajednicu Hvara mogući bojkot gej gostiju nimalo ne zabrinjava. - Ionako smo uvek bežali od toga da nas karakterišu kao “gej-frendli”. Mi smo, naime, jednaki prema svim svojim gostima i ne pravimo razlike između toga je li neko heteroseksualac ili homoseksualac. Ne mislim da će se rezultati referenduma bitnije odraziti na rezultate turističke sezone, jer su homoseksualci koji dolaze na Hvar ionako već naši stari gosti, koji se ovde ugodno osećaju - rekao nam je Žorž Buj iz TZ Hvara.

- Hrvatska je rezultatom referenduma poslala poruku da je zemlja u kojoj nisu svi jednaki. GETA neće pozivati na bojkot Hrvatske, ali logično je da gej turisti neće hteti da ostavljaju svoj novac na mestu na kojem se ne osećaju dobrodošli, već kao građani drugog reda. Morate shvatiti da nije reč samo o gej populaciji, već i o ljudima iz njihovog okruženja, prijateljima, porodicama. Nijedan otac ili majka gej osobe neće hteti da dođe u zemlju u kojoj njihova deca nisu dobrodošla i nemaju jednaka prava - rekao je Barns.

On dodaje kako su gej turisti izuzetno dobri potrošači, pa smatra da “nije racionalno izgubiti takve goste i to tržište”.

- U vreme dok vi održavate diskriminišući referendum, Velika Britanija ozbiljno se priprema za iduću turističku sezonu koja bi trebalo u postpunosti da bude posvećena gej turistima. Zemlje shvataju da su to odlični gosti - kazao je Barns.

On dodaje da je GETA i Rusiju, zbog rigoroznih anti-gej zakona, uklonila s liste poželjnih destinacija. Posledica toga je da najveća američka turistička agencija Atlantis, bazirana na gej turizmu, svojim poznatim kruzerom Atlantis s više hiljada homoseksualaca iz celog sveta, više ne pristaje u Sankt Petersburgu.

Isto će se najverojatnije dogoditi i Dubrovniku, ali i drugim dalmatinskim odredištima u koja su dosad pristajali takozvani “gej kruzeri”. Kada je prvi put uplovio pre tri godine, gej kruzer “Selebriti Ekvinoks” u Dubrovnik je doveo 2.800 gostiju, a dosad je redovno pristajao s više od dve i po hiljade gej turista.

SAD-u polovinu zarade od turizma doneli gej turisti

Kada se brojka od 64 milijarde dolara, koliko su potrošili gej turisti u SAD-u, stavi u kontekst ukupne zarade od turizma, stvari postaju dramatične. SAD su, naime, prošle godine od turizma prihodovale 126 milijardi dolara, od čega je, dakle, polovina stigla iz gej novčanika.

Ta suma veća je od ukupne zarade u španskom turizmu, koja je prošle godine iznosila nešto više od 55 milijardi dolara.

Pogotovo je zanimljiva kada se zna da su gej turisti prošle godine u Evropi ostavili 50 milijardi evra, a procenjena hrvatska zarada od turizma je sedam milijardi evra.

Ako se u obzir uzme da je evropska zarada od turizma oko 297 milijardi evra, znači da je gotovo 17 odsto turističkih prihoda stiglo s gej turistima. Banalna računica pokazuje tako da bi Hrvatska, kada bi gej turisti prestali dolaziti, mogla na godišnjem nivou da izgubi oko 1.19 milijardi evra!

Izvor: Blic

Pogledajte još