Aplikacije koje pre vas znaju šta vam treba

Tehnički, "Google Now", što je zvaničan naziv ove nove aplikacije, neće baš čitati misli konzumentu, ali će svakako biti sposoban da predvidi šta će korisnik sledeće uraditi, da bi istovremeno ponudio pomoć i informaciju - bez da morate da mu izdate takvu naredbu.

Gugl za telepatiju osposobljava takozvana "prediktivna analiza", koja i nije nikakv revolucionarni kocept, jer se već neko vreme koristi za, na primer, procenjivanje kreditnog rejtinga neke osobe i da bi se odgovorilo na pitanje da li će ta osoba moći da vrati određeni kredit ili ne.

Ipak, "Google Now", zajedno sa drugim inteligentnim aplikacijama kao što su "Osito" i "Grokr", uključiće se hrabro u posao predviđanja želja korisnika.

Evo kako će ovaj softver, koji se oslanja na algoritam koji kombinuje različite baze podataka, raditi:

U slučaju kada se radi o, na primer, aplikacijama koje služe kao lični asistent, softver skenira kalendar i rokovnik kako bi otkrio gde korsnik treba da bude u datom trenutku; zatim ga kombinuje sa lokacijom na kojoj se korisnik nalazi, koju uzima iz tableta ili GPS-a, kao i od društvenih mreža, i-mejla, itd; na kraju, on pruža pomoć korisniku, za koju misli da mu je u datom trenutku potrebna.

Izvor: 24sata

Pogledajte još