Magija prezrele banane

Banane su pune vitamina A, B, C i E, kao i minerala, poput gvožđa, cinka i kalijuma. Takođe obiluju aminokiselinama i antioksidansima koji pružaju hranljive materije koži i kosi.

1. Hidratacija suve kože

Krema vam nije dovoljno hidratantna? Zgnječite bananu i nanesite je na kožu (pazite samo da vam ne upadne u oči). Ostavite na licu između 15 i 20 minuta. Isperite lice mlakom vodom, a potom isprskajte kapljicama hladne vode da zadržite vlagu. Vaša suva koža odmah će postati mekša.

2. Masna koža

Rešite se masne kože tako što ćete napraviti masku od banane i dve kašičice limunovog soka. Kiseline iz limuna razgradiće masnoće, dok će vitamin C iz banane kontrolisati njihovu buduću proizvodnju.

3. Suva kosa i svrab kože glave

Ulje i kalcijum iz banane učiniće čuda i za zdravlje kože glave. U mikseru izmešajte dve zrele banane, avokado i jogurt. Nanesite kremastu smesu na kožu glave, držite 20 minuta, a potom isperite toplom vodom.

4. Protiv bora

Kombinaciju za suvu kožu možete da koristite i kao masku protiv starenja lica. Banane i avokado sadrže vitamin E, koji smanjuje pojavu sitnih bora i staračkih pega.

5. Piling kože

Neka vaša koža bude mekana tako što ćete jednom nedeljno napraviti piling od banane, zobenih pahuljica i kokosovog mleka.

6. Natečene oči

I samo jedenje banana smanjiće natečenost očiju. No to možete da postignete i ako izmiksanu bananu utrljate ispod očiju.

7. Koža sklona aknama

Velika moć leži u kori banane! Pre odlaska u krevet natrljajte lice unutarnjom stranom kore. Lice isperite ujutru. Ponavljajte postupak svaki dan tokom jedne nedelje i akne bi trebale da nestanu. Ako primetite iritaciju kože ili ponovnu pojavu akni, prestanite s tretmanom i konsultujte se s lekarom.

8. Suve pete

Izmiksajte dve do tri banane i smesu nanesite na pete. Ostavite da smesa prodre duboko u kožu.

Izvor: magazin.hr

Pogledajte još