fbpx

Štrajk upozorenja: Bez prvog časa u utorak

"Toga dana u školama članicama Unije neće biti održan prvi čas u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni", rekao je predsednik Unije Dragan Matijević i naveo da je u ovom sindikatu oko 600 škola i 30.000 članova.

Plata u prosveti je, kako je Matijević rekao na konferenciji za novinare, oko 42.000 dinara, za 2,1 odsto manja od republičkog proseka iako je ovo najobrazovanija branša - 70 odsto ljudi ima završen fakultet.

On smatra da su licemerne izjave zvaničnika u kojima tvrde da je obrazovanje investicija, a pri tome se izdvajanja za prosvetu iz godine u godinu realno smanjuju.

Čelnici Unije smatraju da novca ima, ali da nije dobro raspoređen i traže preraspodelu i veća izdvajanja za prosvetu kao i formiranje platnih razreda, kao i da odnos najniže i najveće plate bude 1:3.

Tako je, kako je rečeno na konferenciji, na poziciji Ministarstva prosvete za sudske takse planirano 134 miliona dinara, a za stručno usavršavanje 163 miliona, iako je to u nadležnosti lokalne samouprave. Ranije je za tu namenu bilo opredeljno 7,5 miliona dinara, rečeno je na konferenciji.

Unija negoduje i što su za decu zaposlenih u Ministarstvu prosvete obezbeđeni pokloni za Novu godinu pojedinačne vrednosti od 8.500 dinara, za šta je, kako navode, potrošeno više od milion dinara.

"S obzirom da i ostali zaposleni u prosveti imaju malu decu, za njih će poklona biti samo ukoliko ih kupe njihovi roditelji"
, rekao je potpredsednik Unije Miodrag Jevtić.

On tvrdi da je u "Ministarstvu prosvete ispletena gusta mreža za prikupljanje i trošenje sredstava iz različitih fondova", koja završavaju kao honorari autora projekata.

Ministarstvo je poslednjih godina na "razvojne" projekte potrošilo oko 130 miliona evra, rekao je Jevtić smatrajući da se radi o neoperativnim i neprimenljivim projektima.

Kao najnoviji primer on je naveo projektni model "Razvionica" u okviru koga za trenere za obuku 13.000 nastavnika treba platiti 3,6 miliona evra.

Konferenciji je prisustvovao i direktor Republičkog centra za talente Aleksandar Toković koji je ukazao na nebrigu države o talentovanoj deci i ustanovi ciji je osnivač.

"Zaposleni u centru, ustanovi koja se bavi podsticanjem i uvođenjem talentovane dece u proces naučno-istraživačkog stvaralaštva, nisu dobili platu 30 meseci", rekao je Toković.

On je istakao je za 2013. godinu ustanovi odobreno samo milion dinara, a potraživanje je trenutno oko 7,5 miliona.

Izvor: Kurir

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.