fbpx

Evropska komisija kaznila banke s 1,7 milijardi evra zbog tajnog dogovaranja

Komesar za konkurenciju Joakin Almunja rekao je da je najgore što suse u skandalu s međubankarskim stopama LIBOR i EURIBOR u kartelu "dogovarale banke koje je trebalo medjusobno da se nadmeću".

To su banke Barklis (Barclays), Dojče bank (Deutsće Bank), Rojal benk of Skotland (Royal Bank of Scotland), Sosiete ženeral (Societe Generale), Kredi agrikol (Credit Agricole), HSBC, JPMorgan, UBS, Sitigrup (Citigroup) i RP Martin.

Evropska komsija saopštila je ima isključivu odgovornost za kažnjavanje kartela u Evropskoj ekonomskoj oblasti. Četiri kažnjene banke su formirale kartel koji je pozvezan s kamatnim derivativima denomiranim u evru. Šest banaka je učestvovalo u jednom ili više bilateralnih kartela povezanih s kamatnim derivativima denomiranim u jenu, što je zabranjeno po propisima EU, navodi Evropska komisija.

"Današnja odluka šalje jasnu poruku da je Komisija odlučna da se bori i kažnjava kartele u finansijskom sektoru. Zdrava konkurencija i transparetnost su ključni da bi finasijska tržišta radila kako treba u službi realne ekonomije a ne u interesu nekolicine", rekao je Almunia.

Dve od osam banka, Barklis i UBS, izuzete su od finansijskih kazni zato što su otrkile postojanje kartela i pomagale u istrazi, prenosi BBC.

Najveća kazna, u iznosu od 725.36 miliona evra odredjena je za Dojče banku.

Kamatni derivativi, poput dogovora o terminskim kursevima, svopova, fjučersa i opcija, su hartije od vrednosti za trgovinu u odredjenom roku. Te finansijske proizvode koriste banke i druge kompanije za poslovanje u uslovima rizika od fluktuacija stopa. Njihova vrednost zavisi od referentnih kamatnih stopa poput Londonske međubankarske stope LIBOR koja se koristi za različite valute, izmedju ostalih za jen, ili Evropske medjubankarske stope EURIBOR koja
se koristi za evro.

One odražzavaju troškove medjubankarskog pozajmljivanja za datu valutu i koristi se kao osnova za različite finansijske derivative. Banke se s druge strane medjusobno nadmeću u trovini s ovim derivativima.

U slučaju kamatnih derivativa u evru, kartel su obrazovale od septembra 2005. do maja 2008. Barklis, Dojče banka, RBS i Sosiete ženeral s ciljem da utiču na cene derivativa.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.