Studentkinja zbog tumora nikad nije bila umorna

Studentkinja Kristina Spirs (22) trudila se da živi zdravo. Vežbala je šest puta dnevno, radila kao instruktor joge i pila mnogo vode kako joj telo ne bi dehidriralo. Kada je prestala da oseća umor i počela da ustaje noću više puta kako bi otišla do toaleta, nije se zabrinula.

"Bila sam puna energije. Nisam spavala. Uvek sam bila u pokretu. Nikada nisam bila umorna", kaže Kristina.

Posle izvesnog vremena saznala je da je uzrok gubitka potrebe za snom tumor na nadbubrežnoj žlezdi od deset centimetara, zbog koga su joj hormoni radili i tokom noći.

"Bila sam potpuno šokirana", rekla je Spirsova i dodala da nije mogla da veruje da ju je vlastito telo izneverilo.

Pošto je ustanovio da njen tumor proizvodi dva hormona - kortizol i aldosteron - dr Vilijam Inabnet, jedan od direktora Adrenalnog centra Bolnice “Maunt Sinaj” u Njujorku, uplašio se da bi on mogao biti zloćudan i zakazao joj je operaciju za 29. oktobar 2012.

Kada je uragan "Send"” u oktobru 2012. pogodio područje Kariba i Severne Amerike, u bolnici je nastao haos. Pacijenti evakuisani iz Medicinskog centra “Langoni” Univerziteta u Njujorku premešteni su u bolnicu “Maunt Sinaj” i lekari iz različitih bolnica radili su jedni uz druge kako bi pomogli najtežim slučajevima.

Bolnica je bila pretrpana i većina redovnih operacija je otkazana.

"Morali smo da pregovaramo kako bismo sastavili tim za operaciju", seća se Inabnet, dodajući da su mu nedostajale sestre, anesteziolozi i drugo osoblje.

Operacija je ipak obavljena i Kristini je odstranjen tumor drugog stepena. Prema rečima lekara, operacija je bila nezgodna zato što je tumor prionuo uz jetru.

Karcinom kore nadbubrežne žlezde pogađa jednog od nekoliko stotina hiljada ljudi.

"Nije mi bilo bitno što nema struje”
, kaže Spirs prisećajući se oporavka nakon oluje. "Bila sam srećna što sam živa".

Više od godinu dana posle operacije, Spirsova je i dalje zdrava, ali uzima lekove kako se rak ne bi vratio. Ona kaže da je zbog toga često umorna, ali da polako ponovo stiče poverenje u vlastito telo.

Izvor: Kurir

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.