Čika Jova Zmaj

Jovan Jovanović Zmaj pokrenuo je književni časopis Zmaj, a kasnije časopise Javor, Žiža, Starmali, satirični list Komarac, a od 1880. pokrenuo je list Neven, jedan od najboljih srpskih dečjih časopisa

Pre 180 godina, 6. decembra 1833. u Novom Sadu rođen je srpski pisac Jovan Jovanović Zmaj.

Gimnaziju je učio u Halašu i Požunu (sadašnja Bratislava), a maturirao u Slovačkoj Trnavi. Pre medicine koju je završio u Pešti, studirao je pravo u Pešti, Pragu i Beču.

Radio je kao lekar u Novom Sadu, Pančevu, Sremskim Karlovcima, Futogu, Beogradu, Zagrebu i Beču, a u Beogradu je od 1890. do 1898. bio dramaturg Narodnog pozorišta. Bio je član Srpske kraljevske akademije.

Pre nego se potpuno posvetio književnom radu pokrenuo je književni časopis Zmaj, a kasnije časopise Javor, Žiža, Starmali, satirični list Komarac... Od 1880. pa idućih gotovo čevrt veka izdavao je dečiji list Neven, po mnogima najbolji srpski dečiji list ne samo tog doba.

Sjajan liričar, prema oceni književne kritike "pesnički izraz duhovnog i duševnog života srpskog naroda" u drugoj polovini 19. veka. Kao pesnik razvijao se pod uticajem srpske narodne poezije i lirike Branka Radičevića.

Upamćen je po dečjoj poeziji, kao nenadmašni srpski dečji pesnik - Čika Jova, a među njegova najveća pesnička ostvarenja ubrajaju se i pesničke zbirke Đulići i Đulici uveoci.

Prevodio je sa više jezika, između ostalog i mađarskog pesnika Šandora Petefija - rođenog kao Aleksandar Petrović, ruskog Mihaila Ljermontova i engleskog pesnika Alfreda Tenisona.

Štampao je i dve knjige istočnjačkih stihova. Bio je književnik koji je duboko ušao u narod, stekavši retku opštu popularnost, široko čitan i voljen.
Sremska Kamenica, u kojoj je umro juna 1904. i gde je i sahranjen, nazivana je svojevremeno Zmajeva Kamenica.

Od 1958. godine se početkom juna u Kamenici i Novom Sadu održava smotra dečjeg kulturnog stvaralaštva, koja je krajem šezdesetih dobila ime Zmajeve dečije igre.
Taj festival okuplja pisce, ilustratore, izdavače dečje literature, poštovaoce uopšte. Godine 1975. ustanovljena je Povelja Zmajevih dečjih igara.

Kurir

Pogledajte još