Hrabrost: Vlada Islanda svakom građaninu oprašta 24 hiljade evra duga

Naime, reč je o novousvojenim odlukama islandske vlade, a u sklopu mera za oporavak domaćinstava. U analizi koja je prethodila ovoj odluci došlo se do podatka da na 320 hiljada državljana postoji teret hipoteka koji ukupno iznosi 1,25 milijardi dolara. Analiza je pokazala kako taj teret ima direktan uticaj na islandsku valutu jer ukupna vrednost domaćinstava te zemlje je na nivou od oko 14 milijardi dolara.

"Osloboditi domaćinstva dugova"

Deo duga jednostavno će se otpisati i građani neće morati to da vraćaju, a deo će se vratiti tako što će građani Islanda opterećeni kreditima biti oslobođeni poreza na tri godine! Najbolje zapravo zvuči vest da će islandska vlada nabaviti novac za ovu meru tako što će povećati porez na finansijske institucije!

Bitno je naglasiti kako je upravo oproštaj dugova za kredit bila parola u izbornoj kampanji sadašnjeg premijera Sigmundura Davida Gunnlaugssona. Obećanje koje je na kraju ispunio glasilo je "Osloboditi domaćinstva dugova!". Islanđani procenjuju kako će se ovom merom povećati BDP i podržati štednja.

Kritike MMF-a

Islandska "slamka spasa" za stotine hiljada građana koji stenju pod teretom kredita, naišla je na oštre kritike Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.

Od kada je izbila svetska ekonomska kriza 2008. godine banke na Islandu oprostile su oko dve milijarde dolara duga.

Izvor: index.hr

Pogledajte još