Savez samostalnih sindikata Srbije: Smanjivanje zarada je neprihvatljivo

Zbog niza neprihvatljivih predloga za izmene i dopune tog zakona, koji su dati u prvom redu od Ministarstva privrede, dva reprezentativna sindikatai, SSSS i Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost” odlučili su da izadju iz pregovora o tome, rekao je on na konferenciji za novinare u Gradskom odboru SSS Novog Sada.

Orbović je objasnio da to znači ili da izmene zakona budu vraćene “ u okvire koji bi mogli da budu prihvatljivi” ili će sindikat ući u borbu na osnovu prava koja mu pripadaju po svim zakonskim propisima da taj zakonski predlog ne uđe u parlament ili da ne bude usvojen.

On je naglasio da je sindikat spreman za takvu borbu, koja bi obuhvatila organizovanje sindikalnih tribina, skupljanje potpisa protiv predloženih izmena zakona, pa ako bude neophodno i pozivanje radnika da izadju na proteste u gradovima širom Srbije.

“Sve ćemo uraditi da ne dodje do tako ekstremne situacije, da ne izlazimo na ulice i da ne ulazimo u takav oblik konflikta, ali ako druga strana ne bude spremna na pregovore i kompromise, onda ćemo morati da udjemo u ovakvu borbu”, istakao je Orbović.

Predsednik SSSS je napomenuo da se ti, za sindikat neprihvatljivi predlozi izmena i dopuna Zakona o radu mogu svrstati u tri grupe i to one kojima se umanjuju prava zaposlenih prilikom isplaćivanja otpremnina, kako prilikom gubitka posla tako i odlaskom u penziju.

Finansijski deo izmena i dopuna tog zakona predvidja smanjivanje zarada zaposlenih koje bi, ukoliko takav zakon bude donet, pale za četiri do osam odsto, što je za sindikat “poptuno neprihvatljivo”, jer su ionako u našoj zemlji zarade najniže u region, rekao je Orbović.

On je ocenio neprihvatljivim predlog da bude osnovana agencija za zapošljavanje, jer bi tako bili stvoreni uslovi za eventualne zloupotrebe tako što bi poslodavci otpuštali radnike pa ih onda primali preko te agencije, ali odredjivanjem zarada manjih i do 50 odsto.

Orbović smatra i da mere štednje, koje je Vlada Srbije do sada donela, nisu dale odgovarajuće rezultate i dodaje da bi radnici i ostali u našem društvu trebalo da imaju odredjenu kupovnu moć i da se na drugačiji način, a ne samo merama štednje pokreće srpska privreda.

Istakavši neophodnost dovođenja stranih investitora, ali “onih pravih” kao što su “Koka-kola”, “Mišlen” ili fabrike cementa, koji su došli proteklih godina u Srbiju, predsednik SSSS je primetio da njima nije smetao dosadašnji Zakon o radu.

Izvor: Blic

Pogledajte još