Kupajte se u novcu kao Baja Patak

Sef ima osam miliona kovanica od po pet rapena (najmanja švajcarska novčana jedinica).

"Ova neverovatna ponuda, koja ima i političku konotaciju jer novac od prodaje će poslužiti u kampanji za raspisivanje referenduma o predlogu da se uvede osnovna plata za sve punoletne Švajcarce, podstakla je veliko interesovanje"
, rekao je za AP jedan od građanskih aktivista koji su pokrenuli kampanju za plebiscit.

Sef od čelika i mesinga, veličine 45 metara kvadratnih, može se pogledati na sajtu za onlajn prodaju luksuznih proizvoda JamesEdition.

Sef je prenosiv i trenutno se nalazi u zgradi bivše Folksbanke u Bazelu, na severu Švajcarske, u kojoj su danas prostorije komiteta za građanski aktivizam.

Nekoliko meseci ranije, građanski aktivisti su ceo sadržaj sefa -svih osam miliona kovanica, čija se vrednost procenjuje na 400.000 švajcarskih franaka (oko 325.000 evra), rasuli ispred parlamenta u Bernu kako bi privukli pažnju javnosti na značaj referenduma.

Inicijatori referenduma traže da svi odrasli građani Švajcarske, bez izuzetka, primaju od države mesečnu platu od 2.500 švajcarskih franaka (2.040 evra), u cilju obezbedenja finansijske sigurnosti za čitavu naciju.

Organizatori su prikupili dovoljno potpisa građana, što je preduslov za održavanje referenduma u naredne tri godine.

Švajcarski zakoni dopuštaju građanima da organizuju popularne inicijative koje im omogućuju direktnu političku aktivnost. U toj zemlji se godišnje obično održava po nekoliko referenduma.

Izvor: B92

Pogledajte još