Šest neobičnih činjenica u vezi sa Nikolom Teslom

Pogledajte neke od najčudnijih činjenica u vezi sa jednim od heroja nauke:

1. Tesla je imao opsesiju u vezi sa brojem 3. Iako je bio genije, Tesla je imao svojih osobenosti. On je bio apsolutno fiksiran na broj tri. Prao je svoje ruke tri puta za redom a morao je i da obiđe zgradu tri puta pre nego što bi ušao u nju. Ova opsesija možda je bila manifestacija opsesivno kompulsivnog poremećaja.

2. Tesla je mrzeo bisere. Poznati naučnik nije mogao da ih podnese. Zapravo, toliko je mrzeo bisere da je odbijao da priča sa ženama koje su ih nosile. Niko nije siguran zašto, iako je i ovo moglo da bude dokaz opsesivno kompulsivnog ponašanja.

3. Živeo je u celibatu. Bračni život nije bio za Teslu koji je jednom prilikom izjavio: „Ne verujem da možete da imenujete puno velikih izuma oženjenih muškaraca“. On je, navodno, mislio da bi seks negativno uticao na njegov naučni rad.

4. Stanovao je u hotelskoj sobi. Tesla je proveo mnogo godina u Njujorku, a svoju poslednju deceniju proveo je živeći u sobi hotela Njujorker. Živeo je u sobi 3327, dvosobnom apartmanu na tridesettrećem spratu.

5. Golubovi su mu bili neobično dragi. Mnogi hrane golubove u parku. Tesli to nije bilo dovoljno. Imao je naviku da bolesne golubove donosi u svoj apartman. Međutim, jedan golub mu je zapravo ukrao srce, kako je napisao: „Voleo sam tog goluba kao što muškarac voli ženu, i on je voleo mene. Dok god sam je imao, postojala je svrha u mom životu“.

6. Tvrdio je da je izmislio zrak smrti.
Tesla je možda voleo životinje, ali je posedovao i nešto mračniju stranu. Zapravo, tvrdio je da je izmislio zrak smrti koji je mogao da šalje zrakove čestica kroz vazduh, toliko snažne da bi bili u stanju da unište flotu od 10.000 neprijateljskih aviona koji bi bili ispaljeni iz udaljenosti od 320 kilometara.

Izvor: B92

Pogledajte još