Petrušić: Trećina Srba ksenofobično

Petrušić je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, rekla da bi bilo dobro, zbog očekivanog povećanja broja azilanata, unapred planirati i pronaći dobra rešenja u pogledu kvaliteta života tih ljudi. Sa druge strane, važno je, takođe, slati poruke i menjati stavove ljudi, jer trećina građana ima ksenofobične stavove i na tom planu je potrebno više raditi, ocenila je Petrušić.

Prema njenim rečima, potrebno je pokazati razumevanje za nevoljnike azilante, a pre svega je odgovornost na državi da pronađe trajno rešenje. Petrušić je rekla da je bilo ksenofobičnih izjava od onih kojih su nosioci vlasti i da je reagovala na izjavu čelnika opštine Obrenovac, koji je izgovorio nešto što je zabranjeno antidiskriminacionim propisima.

Petrušić je rekla da su deca u Srbiji diskriminisana i da su u posebno u teškom položaju sa aspekta mogućnosti da budu diskriminisani Romi, mališani sa smetnjama u razvoju i sa invaliditetom. Diskriminacija se događa u oblastima obrazovanja, pružanja različitih drugih usluga, a zabrinjava što su diskriminatorni stavovi veoma rašireni među decom, dodala je Petrušić.

- U našim školama danas rastu i mali diskriminatori - dodala je Petrušić.

Izvor: Blic

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.