Jorgovanka Tabaković: Može se očekivati manje slabljenje dinara

Tabaković je, gostujući na B92, istakla da je u decembru uobičajeno najveći pritisak na deviznom tržištu jer preduzeća žure da potroše novac za javne nabavke, i privreda i država izmiruju obaveze.

U decembru je na NBS najveći posao da održi likvidnost i ne dozvoli pritiske na inflaciju i kurs, rekla je ona i dodala da poslednja dva dana postoje privremeni pritisci na slabljenje dinara zbog potreba NIS-a da plati veću količinu uvezene robe.

Do kraja godine biće još pritisaka na kurs, ali centralna banka ne cilja nijednu odredjenu vrednost kursa, već se trudi da kurs, koji je fluktuirajući, održi relativno stabilnim sa najmanje troškova, naglasila je Tabaković.

Ona je navela i da se u 2014. godini očekuje da inflacija u Srbiji bude na nivou od oko četiri odsto, kao i da u narednom trogodišnjem periodu bude stabilna, kako bi zemlja imala stabilne uslove za poslovanje.

Tabaković je rekla da je tačno da je niska inflacija u ovoj godini delom posledica niske tražnje i niske kupovne moći gradjana, i dodala da povećanje niže stope PDV-a u narednoj godini neće imati značajan uticaj na rast cena.

Ona je naglasila i da pri merenju kretanja cena treba imati u vidu da je, upravo zbog niže kupovne moći, više od trećine prometa preradjenih proizvoda preseljeno na crno tržiste, odnosno na pijace i buvljake, i da NBS i Republički zavod za statistiku ne obuhvataju te cene.

Guverner je navela da je finansijski sistem u Srbiji stabilan, iako to ne znači da povremeno nema problema, ali da nema više banaka koje bi mogle da dožive sudbinu Agrobanke ili Privredne banke Beograd.

Prema njenim rečima, za probleme nastale u državnim bankama i ogromne troškove koje su morali da plate poreski obveznici mora da se utvrdi odgovornost i propišu kazne, koje bi obuhvatile i oduzimanje nezakonito stečene imovine.

Povodom aranžmana sa MMF-om, Tabaković je naglasila da ta finansijska institucija "strahuje nad nama" da ne bi ponovila greške koje je napravila u Grčkoj, Rumuniji, Bugarskoj.

Ona je ponovila da Srbija ima devizne rezerve na visokom nivou i da nam aranžman sa MMF-om nije potreban zbog novca, već da ta institucija bude neka vrsta kontrolora i savetnika.

Izvor: Blic

Pogledajte još