Zvezda uspešno započela kvalifikacije za Ligu Evropa

VELENJE, 16. jula 2009. (Beta) - Fudbaleri Crvene zvezde pobedili su u Velenju Rudar sa 1:0, u prvoj utakmici drugog kola kvalifikacija za Ligu Evropa.

Pobednički gol za "crveno-bele" postigao je povratnik u tim Slavko Perović u 59. minutu utakmice i tako Zvezdi doneo dobar rezultat pred revanš za sedam dana.

Žreb za treće kolo kvalifikacija za Evrokup biće obavljen već
sutra.

Uprkos pobedi, navijači Crvene zvezde, kojih je na stadionu u Velenju bilo oko 200, ne mogu da budu sasvim zadovoljni igrom svog omiljenog tima, pošto su se, posebno u prvom poluvremenu, videle mnoge mane novog sastava.

Prvih 45 minuta je i proteklo u blagoj inicijativi Rudara, koji je u par navrata opasno pripretio posle prodora i centaršuta sa desne strane, koju je za Zvezdu čuvao Nikola Ignjatijević.

Pravih prilika, ipak, nije bilo, pošto su štoperi Zvezde uglavnom uspešno izlazili na kraj sa ubacivanjima sa strane u kojima su prednjačili Rusmin Dedič i Nik Omladič.

Zvezda je imala dve šanse. Prvi put je u 19. minutu Vladimir Bogdanović dobro šutirao iz slobodnog udarca sa manje od 25 metara, ali je golman Rudara Boban Savič odbranio taj pokušaj.

Drugu je imao Brazilac Savio, koji je u 37. minutu snažno šutirao sa više od 25 metara, ali za malo neprecizno. Na drugoj strani zapretio je, takođe sutem sa distance, Omladič, ali je golman Zvezde Bojan Pavlović loptu prosledio u korner.

Nastavak meča bio je mnogo uzbudljiviji i otvoreniji, posebno posle gola Zvezde, iako je Rudar ponovo prvi imao priliku. Omladič je u 48. minutu uspeo da prođe Slavoljuba Đorđevića i loptu pošalje iza leđa golmana Pavlovića, ali i pored stative.

Situacija na terenu se, međutim, potpuno promenila u 59. minutu kada je Perović, večeras najbolji igrač Zvezde, doneo svom timu vođstvo. Perovićev prvi šut je zaustavio golman Savić, dok je šut Lekića u nastavku akcije izblokirala odbrana domaćih.

Lopta se, ipak, odbila do Nikole Lazetića, koji je centrirao sa desne strane, a Perović se najbolje snašao u gužvi u kaznenom prostoru Rudara za vođstvo od 1:0.

Činilo se tada da je otpor Rudara konačno slomljen, pošto je već u 63. minutu Lekić imao novu šansu posle loše reakcije odbrane slovenačke ekipe, ali je njegov šut ponovo zaustavio Savič.

Rudar je potom uspeo da sabije redove i krene u pravu opsadu Zvezdinog gola.

Ređale su se prilike pred golom "crveno-belih": Pavlović je odbranio dva šuta protivničkih fudbalera, a Nikola Tolimir je bio za malo neprecizan. Najopasnije je, međutim, bilo u samom finišu kada su prvo Darko Duvkić, a potom i Mirza Mešić pogodili stative Zvezdinog gola.

Rezultat je, ipak, ostao nepromenjen, pa je Zvezda možda i premašila očekivanja, s obzirom da je trener Vladimir Petrović u najavi utakmice izjavljivao da bi bio zadovoljan i nerešenim ishodom.

Stadion: Ob jezeru

Gledalaca: Oko 2.600

Sudije: Lapijer, Remi, Kaufman (Švajcarska)

Rudar: Savić, Pokleka, Dedič, Cipot, Sulejamnovič, Tolimir, Kolsi (od 60' Duvkič), Golob, Prašnikar (od 70' Mešić), Trifkovič (od 57' Grbič), Omladič.

Crvena zvezda: Pavlović, Ninkov, Tutorić, Đorđević, Ignjatijević, Isah, Bogdanović (od 87' Nikolić), Lazetić (od 89' Cvetković), Savio, Lekić, Perović (od 90' Jevtić).

Žuti kartoni: Golob, Dedič (Rudar), Đorđević, Lazetić (Crvena zvezda).

Rezultati prvih utakmica drugog kola kvalifikacija

Zestafoni - Helsingborg 1:2
Milano (Makedonija) - Slaven 0:4
Naftan - Gent 2:1
Fljamurtari - Madervel 1:0
Žilina - Dačija 2:0
Dinamo Minsk - Tromso 0:0
Honka - Bangor siti 2:0
Liepajas - Dinamo Tbilis 2:1
Sevojno - Kaunas 0:0
Metalurg Donjeck - MTZ RIPO Minsk 3:0
Tobol - Galatasaraj 1:1
Zimbru - Fereira 0:0
Bnej Jehuda - Dinaburg 4:0
Černo More - Iskra 1:0
Elfsborg - Haladas 3:0
Sigma - Fram 1:1
Rozenborg - Karabak 0:0
Suduva - Randers 0:1
Vetra - Helsinki 0:1
Rapid - Vlaznija 5:0
Šturm - Široki Brijeg 2:1
Alborg - Slavija Sarajevo 0:0
Bazel - Santa Koloma 3:0
Omonija - Toršavn 4:0
Steaua - Ujpešt 2:0
Diferdanž - Rijeka 1:0
Legija Varšava - Olimpi 3:0
Nova Gorica - Lahti 1:0
Rudar Velenje - Crvena zvezda 0:1
Brondbi - Flora Talin 0:1
Sarajevo - Trnava 1:0
Falkirk - Vaduz 1:0
Juvenes/Dogana - Polonija Varšava 0:1
Breda - Grandžasar 6:0
Rejkjavik - Larisa 2:0

Utorak:
Krusejders - Rabotnički 1:1
Slijema - Makabi Netanija 0:0

Revanš utakmice igraju se 23. jula.

Pogledajte još