Heroji: Ljudi koji su preživeli u suludim uslovima

Nakon 62 sata u ledenoj vodi Atlantika Harison Okene bio je gotovo siguran da će umreti. Zarobljen u mraku, osećao je očajničku potrebu za hranom i vodom, a za disanje je koristio vazdušni džep koji se formirao u kabini u kojoj je bio zatvoren. Stajao je na dušecima koje je naslagao na plafon naopako okrenute kabine i nadao se čudu.

Baš kada je izgubio svaku nadu, ugledao je zrak svetlosti. Bila je to baklja jednog od južnoafričkih ronilaca koji su tragali za preživelima. Iako su verovali da se čitava posada broda “Džekson 4” utopila, spasioci su pronašli Okenea i izvukli ga na površinu.

"Bio sam u vodi u potpunom mraku, misleći da je došao kraj. Plašio sam se da će voda početi da prodire u kabinu. Mogao sam da čujem kako ribe jedu tela mojih mrtvih prijatelja"
, rekao je kuvar.

Nakon spasavanja, on je morao da provede još 60 sati u komori za dekompresiju, kako bi mu se telesni pritisak vratio u normalu.

"Oko pet ujutru, voda je počela da nadire. U tom trenutku sam izlazio iz toaleta. Ugledao sam tela preda mnom. Znao sam da su mrtvi. Ponekad, dok spavam, i dalje imam osećaj da tonem, pa skačem iz kreveta vrišteći", otkriva Okene.

Ašer Vongtau (19) - Student iz Njujorka pao je sa zgrade studentskog doma i više od 24 sata bio zarobljen u tesnom prostoru između dva objekta u ulici Lafajet.

(old_image)

Metju Alen (18) - U pokušaju da pobegne od kuće sa 150 dolara i opremom za kampovanje, proveo je devet nedelja u šumama Sidneja. Oslabio je 40 kilograma i delimično oslepeo.

(old_image)

Raul Fernando Gomez (58) - Urugvajac je proveo četiri meseca u Andima hraneći se pacovima. Ispostavilo se da je bežao iz Čilea, gde je bio optužen za pedofiliju.

(old_image)

Izvor: 24sata

Pogledajte još