Biljka iz Kine koja ubija tumor za samo 40 dana

Ova manje poznata biljka sa neobičnim imenom za kratko vreme je postigla svoju slavu kao ubica raka.

U miševima, na kojima je testirano jedinjenje dobijeno iz biljke, tumor je nestao nakon samo 40 dana ili nakon prestanka tretmana, prema istraživačima na University of Minnesota’s Masonic Cancer Center.

“Ovaj lek je neverovatno snažan u ubijanju ćelija tumora”, izjavio je Ashok Saluja, vođa studije. “Svaki dan je moglo da se vidi kako se tumor u miševima smanjuje i smanjuje, i onda je samo nestao.”

Ovi rezultati otvaraju put za kliničko testiranje paijenata obolelih od raka gušterače, jedne od najsmrtonosnijih bolesti, rekli su istraživači u studiji. Samo oko 20 posto bolesnika preživi godinu dana nakon dijagnoze.

Čak i bolesnicima kojima se uspostavi dijagnoza u najranijim fazama raka, samo oko 14 posto preživi pet godina ili više. Trenutni tretman je Eli Lilly & Co ‘s Gemzar (lly) – generička verzija leka dostupnog od 2011. “On dodaje šest nedelja – to je ništa”, rekao je Saluja. “Definitivno je potrebno da se otkrije i razvije više strategija za lečenje raka gušterače.”

Saluja je sa svojim timom formirao kompaniju, Minneamrita Therapeutics, koja će pokušati što pre da dovede lek do faze kliničkih ispitivanja na ljudima, koja su neophodna pre nego što se lek zvanično odobri.

Izvor: Pixelizam

Pogledajte još