Margetić: Tajni ugovori sa Fijatom i Er Srbijom upućuju na moguće pranje para

"Mi u ovom slučaju posedujemo strogo poverljv fajl sa svim dokumentima klasifikovanim kao državna tajna, koji osim što dokazuje trag kiparskog novca i pranje novca iz Srbije preko kiparskih of-šor kompanija, otkriva još jedan korupcijski čin Mlađana Dinkića, za koji bi zasebno trebalo da odgovara", rekao je Margetić.

Margetić je kazao da ova dokumenta pokazuju kako je u trenutku kada je Vlada Srbije zbog navodnih nezakonitosti Karićima oduzela "Mobtel", tadašnji ministar finansija Mlađan Dinkić u privatnoj, tajnoj i netransparentnoj proceduri priznao Martinu Šlafu i njegovom kiparskom of-šor holdingu 30 posto vlasništva u tom istom "Mobtelu", ne dovodeći u pitanje da li je taj deo stekao zakonito.

"Istog dana kada je potpisao priznanje Šlafovom of-šoru da je vlasnik 30 posto "Mobtela", Dinkić i Šlafov holding donose odluku da zatvaraju firmu "Mobtel" i osnivaju novu firmu "Mobi63 d.o.o.", koja će biti privatizovana", objašnjava on.

Prema Margetićevim rečima, u strogo poverljivoj dokumentaciji koju poseduje se vidi da je kapital "Mobtela" iznosio 132 miliona evra, u trenutku kad je 70 posto ove kompanije bilo u vlasništvu Republike Srbije, a 30 posto Šlafovog of-šor holdinga.

"Istog dana kada je potpisan ugovor između Mlađana Dinkića i kiparskog of-šora, Dinkić se dogovara sa Šlafom da će Vlada Srbije od of-šor kompanije otkupiti njegovih 30 posto udela i to po ceni većoj od 500 miliona evra", kaže Margetić i dodaje kako je sad jasno zašto je ovaj spis državna tajna i strogo poverljiv.

"Ova matematička formula je jača od teorije relativiteta. Mlađan Dinkić je naprosto nadmašio Ajnštajna, jer je uspeo da izračuna takvu matematičku formulu po kojoj je 30 posto od 132 miliona više od 500 miliona. Objasnite mi kojom je matematikom Mlađan Dinkić došao do tog broja?"
, naglašava on i dodaje kako je to jasan dokaz zloupotrebe i korupcije u slučaju Mobtel kojim je Mlađan Dinkić omogućio dalje pranje novca preko kiparskog of-šora.

Ovaj istraživački novinar i član Antikorupcijske lige Balkana je napomenuo kako su sve ove podatke i dokumenta u međuvremenu ponovo predali Odeljenju za kriminalističko-obaveštajne poslove Kriminalističke policije, kao dopunu iskaza od 12. novembra, i ova dokumentacija je sada u proceduri u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

On je podsetio i da je Evropski parlament je 29. marta 2009. godine rezolucijom broj 2011/2886rsp, u članku 19 , izričito naložio da se ova dokumentacija deklasifikuje, učini javnom i da se sa nje skine oznaka državne tajne, smatrajući da ovaj posao nije bio u skladu sa evropskim standardima.

"Time je Evropski parlament ovaj slučaj stavio na spisak slučajeva sumnjivih privatizacija i tražio da se isti istraži, što nije urađeno", rekao je Margetić i dodao: "Ovim antikorupcijaka liga Balkana radi samo ono što je trebalo da učini Vlada Republike Srbije: deklasifikuje dokumentaciju čiju je deklasifikaciju zatražio i Evropski parlament".

Antikorupcijska liga je po Margetićevim rečima u četvrtak i petak prošle nedelje svu dokumentaciju u slučaju Dinkić predala i austrijskim istražiteljima afere Hipo, koji su takođe došli do toga da je novac iz Srbije pran preko kiparskih of-šor kompanija i onda kroz fiktivne investicije preko Hipo grupe opet završavao u Republici Srbiji.

"Takve operacije nije Mlađan Dinkić vodio samo preko pomenutog of-šora u slučaju 'Mobtel' nego su finansijske transakcije opljačkanim novcem iz proračuna išle i preko Milana Beka i s njim povezanih of-šor kompanija. Dakle, novac kiparskih of-šor kompanija je završavao kod Hipo grupe, od Hipo grupe kod Milana Beka, od Milana Beka do pravnih osoba povezanih s njim, ne samo na Kipru nego i u Londonu, Salzburgu i Cirihu"
, rekao je Margetić.

On je podvukao da se u strogo poverljivoj dokumentaciji nalazi popis svih transakcija koje su ugovarane i obavljane preko Hipo grupe u Srbiji u slučaju Mobtel i da se u gotovo u svakoj stavki ovog ugovora pominje Hipo banka, zbog čega u slučaju Mlađana Dinkića nije nadležno samo srpsko pravosuđe već i evropsko, tj. austrijsko pravosuđe.

Margetić: Sumnjivi ugovori sa Fijatom i Er Srbijom

Margetić je rekao da su i ugovori sa "Fijatom" i "Er Srbijom", a u čijem sklapanju je takođe učestvovao Dinkić, i dan danas državna tajna, što otvara sumnju da se i tu radi o pranju novca.

"Sad kad imamo ugovore iz 'Mobtela', vidimo na koji način je maznuto najmanje pola milijarde i na koji način su oprane pare pljačkane iz srpskog budžeta. Naravno da onda imamo pravo da spekulišemo o tome šta se nalazi u ugovorima "Er Srbije" i "Fijata"", rekao je on i pozvao Vladu da objavi te ugovore.

"Objavite ugovore, oni ne mogu i ne smeju biti tajna. Ne dokazuje se samo hapšenjima borba protiv korupcije, nego i time što će te takvi ugovore da učinite transparentnim, pa da vidimo da li je Srbija njima zaista profitirala i dobila nešto dobro ili se tu radi o sumnjivim poslovima", rekao je Margetić.

Po njegovim rečima, sve dok Vlada ne objavi sve ugovore, Antikorupcijska liga ima razloge da veruje kako je Mlađan Dinkić otišao kod arapskih investitora i dogovrio se sa njima, uz jedan finansijski dil, da oni nastupaju kao poverenici umesto stvarnih investitora u poslove u Srbiji i da se tu radi samo o paravanu za pranje novca.

"Odatle najverovatnije famozni uslov arapskih investitora da Mlađan Dinkić mora ostati u Vladi, što dodatno budi sumnju da se zapravo radi o povereničkim ugovorima u kojima pravi partner arapskim investitorima nije Vlada, već sam Mlađan Dinkić, jer on upravlja tim parama i ne radi se ni o kakvim arapskim investicijama"
, zaključio je on.

Trifunović: Vučić da se izjasni o svojim savetnicima

Profesor na Fakultetu bezbednosti i član Antikorupcijske lige Balkana Darko Trifunović rekao je da se ovde ne radi samo o Mlađanu Dinkiću, već o svim onim ljudima koji su nakon 5. oktobra stekli enormna bogatstva i koji ne umeju da objasne odakle im prvi milion, a neki od njih se nalaze i među Vučićevim savetnicima.

(old_image)
Foto: Press centar UNS-a

"Pozivamo Aleksandra Vučića da se javno izjasni o svoja četiri savetnika, jer za nekoliko njih imamo dokaze u ovim papirima", rekao je Trifunović i objasnio da se radi o ljudima koji su sistemski pljačkali Republiku Srbiju u dužem vremenskom periodu i oštetili je za, neshvatljive svote novca.

"Insistiramo da se prema njima postupi isto kao što je Vlada postupila u slučaju Darka Šarića"
, rekao je on.

Trifunović je kazao da su svi dokazi danas predočeni predsedniku Tomislavu Nikoliću od koga je Antikorupcijska liga dobila punu podršku.

"Nikolić nam je rekao: 'Deco, ako imate dokaze, slobodno ih iznesite' i mi smo to i uradili"
, rekao je Trifunović.

Prema njegovim rečima, Nikolić je o svemu obavestio prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića, ali se ne zna kakav je bio njegov odgovor.

M.I.

Pogledajte još