Zaljubljene žene ne vode računa o kilogramima

Naučnici ističu da ženski odnos prema sopstvenom izgledu više zavisi od toga koliko su srećne i zadovoljne svojim životom nego od toga koliko kilograma imaju.

U istraživanju je učestvovalo više od dvesta pedeset žena između dvadest i četrdeset i pet godina. Oko dve trećine njih je živelo sa dečkom, a ostale su bile udate.

Žene su odgovarale na niz pitanja o njihovim vezama, uključujući i to koliko su emocionalno, seksualno i intelektualno zadovoljne i koliko zajedničkih interesa dele sa dečkom ili mužem.

Takođe im je postavljeno pitanje koliko su zadovoljne svojom težinom i koja bi im bila idealna kilaža.

Odgovori su otkrili da su žene u srećnim vezama zadovoljne svojom kilažom, iako je nisu navele kao idealnu.

Rezultati su bili isti bez obzira da li su žene živele sa dečkom ili su bile udate.

Sabina Vater, sa Univerziteta Talin u Estoniji je rekla: “Ova otkrića ukazuju na to da naše zadovoljstvo sa izgledom, oblikom i kilažom tela ima veze sa tim koliko smo srećni u određenim oblastima života.”

Gospođica Vater koja je istraživanje radila za master diplomu je rekla da žene koje su srećne u vezama, jednostavno obraćaju manje pažnje na kilažu. S druge strane, žene koje nisu zadovoljne u svojim vezama, mogu biti pod pritiskom partnera da promene svoj izgled.

Ona je rekla i to da žene ne bi trebalo da budu opsednute kilogramima jer težina nije nešto što ih definiše.

“Najvažnije je da se zdravo hranite i redovno vežbate. Vežba povećava samopouzdanje kod žena jer im se čini da rade nešto dobro za svoje telo.”

B92

Pogledajte još