YotaPhone: Baterija traje do 85 sati

Telefon koji je proizvela ruska start-up kompanija Yota, ima bateriju kapaciteta svega 1800mAh, ali uprkos tome proizvođači tvrde da baterija ovog uređaja u režmu čitanja može da izdrži 50 sati, dok u režimu rada prilikom avionskog leta može da traje ćak 85 sati.

Na predstavljanu telefona u Moskvi prekjuče izvršni direktor kompanije Vlad Martinov je rekao da LCD ekrani koji se koriste u proizvodnji većine mobilnih telefona troše mnogo energije, što znači da često moraju da budu u režimu mirovanja. Prodaja telefona je počela u Rusiji, a uređaj košta 19.900 rubalja (oko 443 evra).

YotaPhone ima LCD ekran, ali takođe poseduje i drugi, crno-beli ekran na poleđini, napravljen tehnikom elektronskog mastila, koji kada je uključen koristi jako malo energije za rad. To praktično znači da korisnici kada žele da produže trajanje baterije, mogu jednostavno da koriste ovaj drugi ekran za čitanje mapa ili knjiga.

Naravno, malo je verovatno da bio korisnici upotrebljavali samo ekran sa elektronskim mastilom - ideja je da prilikom rada korisnici mogu brzo da se prebacuju sa jednog na drugi ekran. Martinov je rekao da kada se telefon koristi uobičajeno, za razgovor, surfovanje po internetu i slanje kratkih poruka, baterija traje isto koliko i ona u premijum Android telefonima, iako većina njih ima baterije većeg kapaciteta (2100mAh).

Međutim, mogućnost da se koristi ekran sa elektronskim mastilom znači da će baterija na uređaju svakako trajati duže nego kod telefona sličnih specifikacija.

Analitičari su ipak uzdržani kada je budućnost ovog telefona u pitanju. Iako Yota ima svakako drugačiji pristup prilikom proizvodnje telefona, jer pokušava da reši mnoge funkcionalne probleme na koje se korisnici žale, poput trajanja baterije, pitanje je koliko će sami korisnici biti spremni na taj drugačiji pristup i koliko će za to hteti da plate..

B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.