Beba Popović otvorio Institut u Beogradu

Jedan od osnivača Instituta je i profesor prava Stevan Lilić, koji je istakao da je kancelarija u Beogradu otvorena kako bi se okupili ljudi različite vrednosne orijentacije koji imaju želju i cilj da pomognu javnom dobru i interesima.

Lilić je naveo da će jedan od osnovnih ciljeva Instituta za javnu politiku biti promocija javnog dijaloga i konstruktivnih rešenja u procesu evropskih integracija država zapadnog Balkana.

"Institut nije politička stranka, ali okuplja stručne, iskusne i vredne ljude, od kojih većina ima političko iskustvo", rekao je Lilić.

Predsednik Upravnog odbora Instituta Mijat Damjanović izrazio je uverenje da će Institut raditi uspešno i da će pokušati da poveže velike projekte države, privatnog sektora i civilnog društva, razorenog poslednjih godina.

Institut godinu dana radi u Crnoj Gori, a planirano je da sledeće godine bude otvorena i kancelarija u Sloveniji.

Otvaranju su prisustvovali Popović, istoričar Nikola Samardžić, ministarka energetike Zorana Mihajlović, poslanik Liberalno demokratske partije Ivan Andrić, profesorka Vesna Pešić, funkcionerka Ujedinjenih regiona Srbije Suzana Grubješić, dramska spisateljica Biljana Srbljanović.
Institut nikada neće postati politička stranka

Vladimir Popović, nekadašnji sekretar Biroa za komunikacije u vladi Zorana Đinđića, rekao je Tanjugu da Institut nikada neće postati politička stranka, već da je osnovan sa ciljem da okupi eksperte zemalja regiona i bude veza između država zapadnog Balkana koje su na putu ka EU i onih koje su već članice Unije.

On je, takođe, rekao da se ni sam neće politički angažovati ni ulaziti u stranke, bilo stare bilo nove.

"Pošto se od samog početka osnivanja Instituta u javnosti spekulise o tome da li je to stvaranje nove političke stranke, i pošto smo bili svedoci da su u prethodnih 10 godina od eksperata stvarane stranke..., nedvosmisleno vam potvrđujem: Institut za javnu politiku, kao regionalna tink-tank organizacija, nikad neće postati politička stranka", rekao je Popović.

On je napomenuo da osnivačima i saradnicima Instituta, od kojih mnogi imaju politička i državna iskustva, nije zabranjeno da se bave politikom, ali da to mogu da rade na dva načina.

Jedan način je, prema njegovim rečima, da ta osoba pojedinačno bude u stranci po sopstvenom izboru.

"Druga mogućnost je da određena grupa mladih ljudi, koji žele da se bave politikom, ali danas ne vide prostor u postojećim političkim strankama iz ovih ili onih razloga, kroz rad u Institutu shvate da žele da se dodatno angažuju u političkom smislu", rekao je Popović i dodao da ta grupa može da osnuje političku stranku ili uđe u neku od postojećih partija.

Institut im to neće braniti, već će podržati tu inicijativu ako se ona bude poklapala sa onim što Institut radi, kazao je on.

On je objasnio da je cilj Instituta da stručnjacima omogući da ostvare javni, društveni i politički uticaj, kao i da ponudi ekspertske timove iz zemalja regiona kroz jedan sistem.

Popović je, takođe, najavio da je, posle kancelarija u Podgorici i Beogradu, sledeći korak otvaranje kancelarije u Sloveniji u martu, u Sarajevu narednog leta, a potom i u Zagrebu i Skoplju.


Beta

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.