SP: Brazil i Hrvatska, Italija i Engleska u istim grupama

Domaćin šampionata, selekcija Brazila igraće u Grupi A sa Kamerunom, Meksikom i Hrvatskom sa kojom će i otvoriti takmičenje.

U Grupi B će igrati finalisti prethodnog Svetskog prvenstva u Južnoj Africi Španija i Holandija, a sa njima u grupi su još Čile i Australija.

Jedini debitant na predstojećem šampionatu sveta, reprezentacija Bosne i Hercegovine igraće u Grupi F sa Argentinom, Nigerijom i Iranom.

Pored grupe D u kojoj su Italija i Engleska, i u Grupi G igraće se veliki evropski derbi u kojem će se sastati Portugal i Nemačka. Pored te dve selekcije u toj grupi su još Gana i SAD.

Na početku današnje ceremonije u brazilskom gradu Košta de Sauipe odata pošta borcu za ljudska prava Nelsonu Mandeli, koji je juče preminuo u 96. godini.

U video prilog koji je trajao 90 sekundi prikazan je Mandela kako drži trofej Svetskog prvenstva za vreme Mundijala u Južnoj Africi 2010. godine.

Posle video priloga predsednik Svetske fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater pozvao je prisutne na minut ćutanja u čast Mandele.

"Sad hajde da slavimo humanizam, hajde da slavimo Mandelu i fudbal", rekao je Blater posle nekoliko sekundi tišine.

Blater je kazao i da je Brazil zaslužio da dobije organizaciju Mundijala.

"Brazil je osvojio pet titula svetskog prvaka i pravedno je da se turnir ovde odigra. Fudbal povezuje ljude, gradi mostove. Pozivam građane Brazila da budu jedinstveni i da nam se pridruže na Svetskom prvenstvu", rekao je Blater.

Predsednica Brazila Dilma Rusef da će šampionat u Brazilu biti "Mundijan nad Mundijalima"

"Brazil je u srcu svakom od nas. Srećni smo što možemo da ugostimo 32 reprezentacije", kazala je Rusef.

Beta

Pogledajte još