Pola miliona dolara u sitnini ostavljeno na američkim aerodromima

Američka Agencija za bezbednost saobraćaja (TSA) saopštila je danas da je prikupila 531.395,22 dolara na bezbednosnim punktovima na američkim aerodromima tokom budžetske 2012. godine koja je završena u septembru.

Kako prenosi list Vašington post u izveštaju podnetom Kongresu Agencija je navela da je više od 10.000 dolara sitniša zaboravljeno na svakom od 13 najvećih američkih aerodroma, kao što su Atlanta, Njujork, Dalas ili San Francisko.

Putnici na međunarodnom aerodromu u Majamiju su izgleda najrasejaniji. Samo sa ovog aerodroma, odakle se putuje u južnoameričke zemlje, prikupljeno je rekordnih 39.613 dolara. Među sitnišem bilo je i stranih kovanica u vrednosti od 32.000 dolara, navodi Vašington post.

Prema zakonu novac koji agencija prikupi treba da se upotrebi za poboljšanje bezbednosti civilne avijacije. Agencija za bezbednost saobrćaja imala je ukupan budžet od 7,6 milijardi dolara za budžetsku 2012. godinu koja je završena 30. septembra.

Predstavnički dom američkog Kongresa je ove nedelje, međutim, usvojio rezoluciju prema kojoj tako sakupljen novac treba da se preda neprofitnim organizacijama koje pomažu vojnicima i njihovim porodicama.

Američki kontrolori nisu, međutim, pronalazili samo sitniš; samo prošle nedelje oni su na primer u ručnom prtljagu putnika pronašli 34 komada oružja, od čega je 27 bilo sa municijom.

Izvor: Blic

Pogledajte još