Surfom protiv oluje

"Fantazija. Na takve uslove čekamo čitavu godinu. Jesenje bure na Baltiku su zaista sjajne, stvaraju najbolje uslove za vožnju na talasima", kazao je televiziji TNV24 Pavel Jablonjski, višestruki prvak Poljske u surfingu na vetru.

On kao i mnogi drugi ljubitelji adrenalinskih sportova nije danas odoleo da izadje na visoke talase Baltičkog mora ili poljskih jezera iako od jutros poljska vatrogasna straža i policija apeluju na Poljake da radije ostanu u kućama ako baš ne moraju napolje.

Preko cele Poljske prelazi olujno nevreme Ksaver a orkanski udari vetra smiriće se tek u nedelju, predvidjaju meteorolozi.

U poslednja 24 časa otkako nevreme seje pustoš pre svega na Baltiku na severu Poljske, poginule se četiri osobe, od toga tri muškarca u Poraju kada je na njihov automobil vetar oborio veliko drvo i potpuno zgnječio sve osim prtljažnika.

Zbog pokidanih vodova 400.000 ljudi širom zemlje ostalo je bez struje, oštećene su 32 zgrade, zbog vetra koji je počeo da nosi krov evakuisano je 570 djaka iz jedne škole a u najugroženijim oblastima u nekoliko desetina škola nastava je obustavljena a deca su ostala kod kuće.

Popadalo drveće i vetar koji kao od šale skida delove krovova, u Boleslavcu na jugozapadu Poljske oborio je dimnjak toplane visok 40 metara.

Vatragasna straža izlazila je u poslednja 24 časa na teren više od 2.700 puta. Znatno je otežan i saobraćaj, posebno na severozapadu zemlje gde olujno nevreme prati i vejavica ili sneg sa kišom.

Zbog nevremena i vetra koji tera sneg na piste prizemljeni su tokom dana avioni u Varšavi, Gdanjsku i Vroclavu gde su otkazani neki letovi.

Izvor: B92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.