Život nam se preselio na buvljake

Sivo tržište je važna sigurnosna mreža za mnoge pojedince i domaćinstva u Srbiji, ali njegove negativne posledice po zaposlene, preduzeća i društvo u celini daleko prevazilaze njegove prednosti.

Zbog ilegalnog prometa Srbija gubi čak tri milijarde evra godišnje samo po osnovu neplaćanja poreza i doprinosa, a udeo sive ekonomije je 15 odsto veći nego u zemljama regiona.

Svakog dana u Srbiju se prošvercuje hrana vredna oko milion evra, a crno tržište zatvara više od 2.000 trgovinskih radnji godišnje, jer se prodaja iz legalnih prodavnica preselila na pijace i buvljake.

- Najviše nelegalne prodaje ima u Vojvodini, gde je situacija gotovo identična onoj iz devedesetih godina. Švercovana roba prodaje se na buvljacima, ali i po kućama u užem gradskom jezgru i na periferiji Subotice, Sombora, Kikinde, Apatina i Horgoša, gde postoji više stotina ilegalnih trgovinskih radnji prepunih robe iz Mađarske. Dok šverc cveta, legalne prodavnice propadaju - kaže Dragoljub Rajić, predsednik Unije poslodavaca Srbije.

U Ministarstvu trgovine upozoravaju građane koji se snabdevaju na pijacama da proveravaju deklaracije na proizvodima, jer onaj proizvod koji nema deklaraciju na srpskom jeziku nema ni garanciju ispravnosti.

Izvor: Blic

Pogledajte još