Znaci da je veza “na staklenim nogama”

Jasno je da nije nimalo prijatno shvatiti da postoji problem u vezi, ali ipak, njegovo prepoznavanje prvi je korak ka uspešnom rešavanju problema. Međutim, često se dešava da te signale ne prepoznamo na vreme.

Psihoterapeut Felisa Šizgal izdvaja nekoliko suptilnih, ali dovoljno jasnih znakova da je veza "na staklenim nogama".

Veza nije prioritet
Posao, kuća, društvo... Veza jednostavno nije više na prvom mestu i polako počinje da se gubi u svakodnevnim obavezama.
"U svakoj vezi postoje usponi i padovi. Veza je proces i na njoj treba neprestano raditi", rekla je psihoterapeut Šizgal.
Jasno je da svako ima svoje obaveze i da ponekad nema dovoljno vremena za sve, ali ako dugo vremena veza nije prioritet, to je problem.
"To znači da ste odustali od zajedničke odgovornosti za održavanje zdrave i stabilne veze", objasnila je Šizgal.

Očekuješ da ti partner u svemu udovolji
Često ulazimo u vezu sa pomalo nerealnim očekivanjima i mislimo da će partner ispuniti baš sve naše želje.
"Partner nije isto što i roditelj i njegova obaveza nije da ispunjava sve vaše zahteve i želje"
, dodaje psihoterapeut. Iako je prirodno da se trudite da međusobno udovoljite jedno drugom, nerealno je očekivati da baš svaka želja treba da bude ispunjena.

Proveravanje
Ako počnete da proveravate jedno drugo – gde ste, sa kim, šta radite... znak je da među vama ne postoji dovoljno poverenja.
"Biti sa nekim u vezi podrazumeva da oba partnera učestvuju u vezi, da mogu da se pouzdaju jedno u drugo i međusobno imaju poverenja", rekla je psihoterapeut.
Pored toga, odgovorno učestvovanje u vezi znači i da uvek treba da razmišljate o tome kako vaši postupci, ponašanje utiču na partnera. Ukoliko toga nema, verovatno niste dovoljno "prisutni" u vezi i to je već znak da postoji problem, smatra Šizgalova.

Nedostatak kontakta očima
Iako zvuči pomalo površno, psihoterapeut objašnjava da je to signal za krizu u vezi jer "kada su parovi emotivno udaljeni, čak i kada je beznačajna svađa u pitanju, uglavnom izbegavaju kontakt očima".
Postoji nekoliko razloga zašto nekoga ne možemo da pogledamo u oči – između ostalog, kada ne govorimo istinu ili nemamo dovoljno hrabrosti da se suočimo sa problemom. Ukoliko do ovoga dođe, zapitajte se zbog čega izbegavate kontakt očima i potrudite se da taj problem rešite.

Ne svađate se
Sitne rasprave u vezi su uobičajena stvar. Koliko god da previše svađe nikako ne znači zdravu vezu, odsustvo nije ništa bolja opcija, tvrdi psihoterapeut.
"Mislim da je važno biti sposoban za raspravu, za izražavanje mišljenja ili neslaganje sa tuđim".
Rešenje konfliktne situacije u vezi često vodi zbližavanju partnera zbog čega je potrebno rešiti, a ne zažmureti pred problemom. Sa druge strane, ukoliko se nikada ne suprotstavite mišljenju svog partnera, a sigurno ima onih sa kojima se ne slažete u potpunosti, to znači da se plašite da ćete ga time uznemiriti. Slobodno izražavanje mišljenja i osećanja je jedini načina da prebrodite krizu u vezi.

U svakom slučaju, izgradnja zdrave i stabilne veze je proces i podrazumeva se da smo svi različiti, zbog čega je potrebno da partneri budu sposobni da razgovaraju o razlikama, odgovornostima, sreći, potrebama...

Izvor: Mondo
Foto: Morguefile

Pogledajte još