Pogledajte: Protetička ruka koja oseća dodir (VIDEO)

Dosadašnji eksperimenti u ovom pravcu koji su radili na povezivanju nerava sa elektrodama imali su samo polovičan uspeh, dok specijalna tehnika ovog tima daje upečatljive rezultate, a osećaj dodira je daleko kvalitetniji i dugotrajniji.

Proboj koji je ostvaren prvenstveno se može pripisati sedmomilimetarskoj tzv. "kaf elektrodi" - vrsti elektrode koja se smešta u trake koje obavijaju spoj patrljka i protetičkog uda.

Elektrode koje su preko patrljka ruke povezane sa nervnim spletovima u telu korisnika prenose u njih osete iz senzora smeštenih u protetičkoj šaci i prstima, pri čemu dodir može da se oseti na 20 tačaka na šaci, što je još jedno poboljšanje u odnosu na prethodne probne modele.

Što je najvažnije, najnovija tehnika daje dobre rezultate bez promena tokom proteklih 18 meseci, koliko eksperiment traje, dok su dosadašnji eksperimenti morali da budu okončani zbog slabljenja i pogoršanja oseta u nervima.

Jedan od upečatljivih eksperimenata zabeležen je i na video snimku, na kom Igor Spetić (48) iz Medisona u Ohaju, koji je pre tri godine izgubio ruku u udesu, otkida peteljke s trešanja sa uključenim i isključenim čulom dodira na svojoj protetičkoj šaci.

Eksperimentalnom subjektu su pritom vezane oči i ima na ušima slušalice koje emituju pozadinsku buku, kako bi sva druga čula bila isključena.

Kao što drugi korisnici protetičkih udova mogu da potvrde, ovaj zadatak je i otvorenih očiju izuzetno teško obaviti a da se trešnja ne zgnječi, jer je stisak prejak, ili da ne isklizne između prstiju bez išćupane peteljke, jer je stisak preslab.

Sa uključenim osećajem dodira Spetić, međutim, uspeva da sa 14 od 15 trešanja skine peteljku a da ne ošteti plod.

"Zaista je uzbudljivo videti šta ovde rade, i nadam se da to može da pomogne i drugima"
, kaže Spetić, jedan od dvoje ljudi koji su do sada opremljeni protetičkom rukom sa novim senzornim mehanizmom za dodir.

"Znam da nauci treba vremena. Ako i ne dobijem nešto što mogu da ponesem kući, onaj ko dođe posle mene će dobiti, jer su rezultati sve bolji", veruje on.

Protetička ruka u akciji:

Blic

Pogledajte još