Miris zemlje i livade

Ambijent u kome boravite, vaša dnevna ili spavaća soba, antrei, kupatila, konzervatoriji mogu da mirišu na: mešavinu zemlje i livade, stare zidove obrasle mahovinom, na mirisne trave i kamfor, na marokanski mint čaj, na svež opran veš, na kožu i duvan, na cvet narandže, na tamjan, belo cveće, đurđevak...ukoliko upalite Cire Trudon sveće. Sve ove sveće su proizvedene od najkvalitetnijeg voska u Normandiji a zelene, staklene čaše u kojima se sveće nalaze su napravili majstori iz Vinče u Italiji.

I o posebnoj svetlosti koju one ''bacaju'' dovoljno govori njihova neverovatno duga tradicija.

Evo priče:

Voskaraska imperija Trudon

1643. trgovac po imenu Kole Trudon stigao je u Pariz i otvorio prodavnicu u ulici Rue Saint-Honoré. Trgovao je, između ostalog, voskom i snabdevao svoje klijente svećama za osvetljavanje kuća. Običan svet u 17. veku retko je sebi mogao da priušti noćno osvetljenje, ali je plemstvo trošilo ogromne količine sveća u svojim palatama. Trudonove su se pročule, zbog izuzetno kvalitetnog, filtriranog prirodnog voska i fitilja od uvoznog pamuka; Trudonove sveće su gorele dugo, nisu stvarale dim niti su treperile.

1700. su Trudoni postali plemići, a i zvanični snabdevači kraljevske porodice. Tokom 18 veka, snabdevali su svećama dvor Kralja Sunca, Luja XIV, pa Mariju Antoanetu... sve do pada Versaja. Snalažljiva porodica je pregrmela Revoluciju, dolazak Bonaparte (čiji je dvor takođe snabdevala svećama). U analima kompanije beleži se i da je Napoleon kao dar za rođenje svog prvog sina naručio Trudon sveću u kojoj su bila utisnuta tri zlatnika sa njegovim likom.

(old_image)

Zahvaljujući reputaciji i kvalitetu svojih sveća, Trudonovi su neometano radili i prebrodili industrijsku revoluciju 19 veka, elektrifikaciju i moderno doba.

2007 - 2010. kreacijom novih linija sveća, Trudon je oživeo svoj prestiž.

Ovome je doprineo i čuveni britanski ilustrator Lorens Minot, koji je kreirao originalne i duhovite crteže za svaku mirisnu sveću.

Reč dve o vosku
Vekovi iskustva u proizvodnji voska doneli su vrhunsku veštinu. Trudon čuva svoje male tajne proizvodnje, naročito proces spravljanja voska za sveću od biljnih materija, (sojin vosak) stvarajući jedinstvenu mešavinu voska i mirisa, tako da sveće budu veoma trajne, a miris intenzivan. Upotreba sojinog voska štiti pčele i prirodu. Fitilj je od čistog pamuka.
Sveće ne sadrže nijednu supstancu sa crne liste Greenpeace-a, OSPRA. koje ugrožavaju biodivrzitet Planete. U njima nema teških metala, pesticida i potpuno su biorazgradive.

... i o veličini
Trudon sveće se proizvode u tri veličine, od "mini" do ogromnih sveća od 2.8 kg koje gore nekoliko stotina sati

Pogledajte još