Dilanova "gitara koja je promenila istoriju" prodata za skoro milion dolara (VIDEO)

Slavna gitara koja je često pominjana u skoro svakom analiziranju Dilanove karijere, postala je tako vlasništvo kupca koji je izlicitirao sumu od skoro milion dolara, a ovaj bivši Dilanov Fender Stratokaster smatra se jednim od najslavnijih instrumenta u istoriji poupularne muzike.

Dilanov "električni" nastup na Njuport festivalu se sastojao od ukupno tri pesme i takođe se smatra jednim od legendarnih u muzičkoj istoriji. Mnogi obožavaoci Dilana mu nisu oprostili što je sa akustične prešao na električnu gitaru, smatrajući to "bogohuljenjem" i tokom njegovog nastupa su zviždali nazvali ga "izdajnikom folka".

Uprkos istorijskom značenju ovog instrumenta, zaposleni u aukcijskoj kući Kristi nisu očekivali ovako rekordnu cenu za gitaru: predaukcijske procene su baratale sa prodajnom cenom od 300.000 do 500.000 dolara. Pored gitare u koferu su se nalazili i neki skriveni dragulji koje je kupac takođe poneo sa sobom: rane verzije Dilanovih pesama "Absolutely Sweet Marie," "I Wanna Be Your Lover" i još dve, a one su pre aukcije procenjene na 3.000 do 30.000 dolara.

Izvor: Blic

Pogledajte još