Krompir - saveznik u borbi protiv bora i podočnjaka

Glavni sastojak krompira je skrob koji može da pomogne u isceljenju oštećenih ćelija kože, ali on sadrži i značajne količine kalijuma, vitamina B6 i C koji čisti kožu i deluje kao antioskidans.

Krompir je jedna od osnovnih namirnica koja se obavezno nalazi u svakom domu. I, dok pripremate jela od krompira, odvojte malo ovog povrća i za ulepšavanje. Evo nekoliko recepata:

Za posvetljavanje ožiljaka na licu i besprekornu kožu

Iscedite sok od jednog krompira, procedite ga, pa kašiku soka od krompira pomešajte sa dve kašike soka od limuna i dve kašike gline. Nenesite ovu masku na lice, ostavite je 10-15 minuta, pa je operite hladnom vodom.

Za izbeljivanje kože
Pomešajte kašiku ispasiranog krompira i kašiku soka od limuna. Nanesite na lice i operite nakon 10-15 minuta.

Za uklanjanje tamnijih mrlja sa kože
Na mrlje nanesite ispasiran krompir, držite 10 minuta, pa operite. Primenjujte ovu masku mesec dana kako biste se oslobodili mrlja.

Maska protiv bora
Kašiku ispasiranog krompira pomešajte sa kašikom jogurta. Sve dobro umutite i ostavite da odstoji 30 minuta. Nanesite na kožu. Vitamin B6 koji krompir sadrži deluje protiv starenja kože.

Protiv podočnjaka
Pomešajte po kašiku ispasiranog krompira i meda. Držite ovu masku u predelu tamnih podočnjaka, 10-15 minuta, pa operite. Ova maska, takođe, smiruje iritirane oči.

Prirodni toner

Pomešajte po kašiku soka od krompira i krastavca. Umočite vatu u ovaj „koktel“ i premažite lice.

Za sjajnu, glatku kosu
Koru od jednog krompira kuvajte 10 minuta u vodi, procedite vodu i njome isperite kosu. Ova voda pomaže i u sprečavanju preranog sedenja kose.

Izvor: Novimagazin

Pogledajte još