Ustav je plod kompromisa

BEOGRAD, 14. oktobra 2006. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je pristao na kompromis oko teksta novog Ustava jer smatra da će se njegovim donošenjem "otkloniti jedna od ključnih kočnica na putu ka Evropskoj uniji".

"Za mene je najvažnije to što su Ustavom definisani evropski principi i vrednosti i građanska demokratija, kao i činjenica da je finansijska autonomija Vojvodine sada garantovana najvišim pravnim aktom", rekao je on u intervjuu agenciji Beta.

Tadić je naveo da je svestan da novi Ustav ima nedostataka i da je plod kompromisa, poručivši "onima koji smatraju da nije postignuto ništa" da pokušaju da urade više sa 32 poslanika koliko sada ima Demokratska stranka (DS) u parlamentu.

Kao jedan od najvećih nedostataka novog Ustava Tadić je okarakterisao to što nedovoljno jasno definiše supremaciju međunarodnog nad nacionalnim pravom, rekavši da je kompromis oko tog člana za njega bio "veoma bolan".

"To je problem o kome ću prvi diskutovati u novom parlamentu kao predstavnik jedne političke opcije i očekujem da ću imati podršku građana", dodao je on.

"Ustav nije donet na brzinu, jer već godinu dana diskutujemo o rešenjima. Ustav je uvek posledica kompromisa i realnosti u kojoj živimo i naš stav je da ne smemo da propustimo priliku da ga donesemo", rekao je on.

Tadić je rekao da su vladajuće stranke pristale na kompromis oko novog Ustava jer su "došle do zida", a Vlada više nema većinu u parlamentu, i realno je "pala".

"Vlada je realno pala jer nema većinu u parlamentu, što je posledica nesaradnje sa Haškim tribunalom i obećanja G 17 plus da će izaći iz Vlade ukoliko ne budu nastavljeni pregovori sa EU", rekao je on.

Pogledajte još