Kragujevac: Pre četiri godine najbezbedniji grad, a danas ...

Savet za bezbednost u ovom gradu koji okuplja ljude pre svega predstavnike grada i policije, ne funkcioniše punih godinu dana.

Napad na maturanta Stefana Jovanovića bejzbol palicom uznemirio je javnost. Osam meseci kasnije Viši sud osudio je Darka R. na 10 godina zatvora za pokušaj ubistva, dok je Nikola Š. kao pomagač kažnjen sa četiri godine. Neizvesno je, međutim, koliko dugo će se Stefan boriti sa posledicama ovog napada, kaže njegov otac Nebojša.

"Strašno je kad nekome ne možete da kažete što hoćete, a kad ne vidite, to je nešto najstrašnije. A on ne može ni da hoda, ne može ništa rukama, ne može da govori, ne vidi. Jedino što je svestan, a utoliko je teže, jer je on svega svestan", priča otac Nebojša Jovanović.

"Pucnjava u sred dana u centru grada u kojoj je ranjena prolaznica", "Mladić upucan u Spomen parku Šumarice", "Vatreni obračun ispred hotela u centru", su samo neki od naslova koji su ove godine punili rubriku crna hronika, a zabeleženo je i nekoliko napada nožem.

I građani Kragujevca kažu da se sve manje osećaju bezbedno u svom gradu.

Organi reda, ipak, tvrde da je grad bezbedan. Na pitanje ima li organizovanih kriminalnih grupa, načelnik policije Kragujevca Goran Živković, koji je nedavno preuzeo ovu funkciju, odgovara da su vinovnici ovih događaja od ranije poznati policiji.

"Tačno je da se ta lica međusobno poznaju i da između njih postoji neka veza. Međutim, sa krivično pravnog aspekta ne možemo da kažemo da u Kragujevcu postoje organizovane kriminalne grupe"
, kaže Živković.

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović u pisanoj izjavi za B92 kaže da je grad više puta ukazivao na ove probleme i objašnjava zbog čega Savet za bezbednost nije zasedao više od godinu dana.

"Policijska uprava u Kragujevcu, suočila se u tom periodu sa izvesnim unutrašnjim problemima, koji su sada prevaziđeni imenovanjem novog načelnika. Očekujemo i verujemo da će se novo rukovodstvo policije, opredeliti za povratak dobro utvrđenom konceptu integrisane bezbednosti, što podrazumeva obnovu rada Saveta za bezbednost. Ako je taj model, koji je okupljao predstavnike svih relevantnih institucija u gradu, OEBS preslikao na druge gradove u okviru projekta „Bezbedna zajednica“, nema razloga, a ni opravdanja da od tog modela odustanemo", odgovorio je Stevanović.

Međutim, novog načelnika policije niko iz lokalne samouprave još uvek nije kontaktirao. Ističući da je policija rasvetlila sva dosadašnje slučajeve, Živković kaže da će u narednom periodu poseban akcenat biti stavljen na preventivu.

Izvor: B92

Pogledajte još