Banke oprezne: Bez testa na sidu se ne dobija kredit

Iako je obavezno životno osiguranje uz stambeni kredit praksa u Srbiji koju su pojedine banke uvele još pre pet godina, mnogi građani i sada se iznenade kada uđu u proceduru za kredit, ne znajući da to znači da moraju da obave određene lekarske preglede i testiranja. Naravno, za to je potrebno odvojiti vreme. I to košta.

Svetlana Krstić iz Beograda podnela je zahtev za stambeni kredit od 47.000 evra za dvosoban stan. Odlučila je da plati životno osiguranje jer joj je kamatna stopa tako nešto niža.

- Iskreno, iznenadila sam se kada je trebalo da sklopim polisu za životno osiguranje kredita i kada su mi rekli da moram da se pregledam kod interniste, da uradim EKG, testiram se na HIV, kao i da dam i urin i krv na detaljnu analizu. Pošto nisam imala vremena da odem u dom zdravlja, sve analize radila sam privatno i za to sam morala da izdvojim 50 evra. Sve to traje nekoliko dana, a meni se žuri da do kraja godine dobijem kredit i uselim se - priča Svetlana.

Od zdravstvenog stanja zavisi koliko će korisnik kredita plaćati premiju životnog osiguranja. Na veću premiju, objašnjavaju u „Delta Đenerali osiguranju“, može da utiče je BMI, odnosno odnos između telesne težine i visine, koji govori o stepenu gojaznosti. „Premija se vrlo malo uvećava kada klijent ima povišeni krvni pritisak, šećernu bolest, lakša oboljenja štitne žlezde ili manje invaliditete“, kažu u toj kući.

I polisa životnog osiguranja košta, 65 evra za godinu dana. Ipak, Svetlana kaže da joj znači i daje joj jednu vrstu sigurnosti jer u slučaju nepredviđenih okolnosti osiguravajuća kuća bi, umesto nje, plaćala ratu. Koliko će premija iznositi, zavisi i od pola klijenta.

Složeniji i detaljniji lekarski pregled je predviđen i za osigurane sume veće od 70.000 evra, a spisak se proširuje i na ultrazvuk srca i stomaka, ergometriju... Detaljnija je i analiza krvi, koja podrazumeva utvrđivanje nivoa holesterola, triglicerida, šećera, bilirubina... Iako je to retkost da neko i u pedesetim godinama uzme kredit za stan, da bi dobio životno osiguranje osiguravajuća kuća zahteva od klijenta muškarca da uradi i PSA test, kojim se utvrđuje stanje prostate.

Ali ovo je samo deo procedure i dokumentacije potrebne za dobijanje stambenog kredita. Osim toga, neophodno je obezbediti i potvrdu o visini primanja i zaposlenju. Ta uverenja se dobijaju u firmi. Zatim, overiti ugovor o kupovini nekretnine, obezbediti brojne izvode iz zemljišnih knjiga, lista nepokretnosti, dati procenu vrednosti nekretnine pod hipotekom, overiti ugovor o hipoteci.

- Osim životnog osiguranja, zahtev je da plaćam i osiguranje na stan koji uzimam na kredit, a to je za godinu trošak od 30 evra. Da bih prikupila dokumentaciju i da bi mi bio odobren kredit za stan, računam da mi je potrebno minimum mesec i po do dva - kaže Svetlana.

Za one koji se odluče za subvencionisani stambeni kredit, dokumentacija je još obimnija. U zavisnosti od statusa, potrebno je priložiti i izvod iz matične knjige venčanih, kao i potvrdu o visini primanja supružnika. Takođe, ako je reč o završenom objektu, biće neophodno dati i rešenje kojim se odobrava izgradnja ili potvrdu o prijemu dokumentacije, lokacijsku ili građevinsku dozvolu.

Ako je o reč o objektu u izgradnji, potrebno je priložiti dokaz o vanknjižnom vlasništvu.
Sve u svemu, kada se sabere, za kredit je potrebno više od 30 raznih dokumenata.

Izvor: Blic

Pogledajte još