Košarkaši pakuju kofere za Italiju

Prvi treninzi naših košarkaša za evropsko prvenstvo u Poljskoj teku po planu, a nakon obavljenih testova selektor Ivković je sa 12 igrača odradio treninge i u teretani i u hali. Manje zdravstvene probleme za sada ima jedino Luka Bogdanović, a do puta u Italijansku Folgariju, gde će se obaviti visinske pripreme, ekipi će se priključiti i mladi igrači iz Univerzitetske reprezentacije.

Jedan od najuspešnijih igrača Evrolige u prošloj sezoni i novi član Reala iz Madrida, Novića Veličković, start priprema očenjuje kao naporne:

- Dosta je naporno posle odmora od mesec ipo dana, ali tek je početak. Sada nas čeka Italija, koja je još teži deo i bitno je da budemo spremni za to.

Kako ocenjuješ tim?

- Mislim da smo dobri. Većina igrača je bila i prošle godine u sastavu, a sada smo još i stariji za jednu godinu. Sigurno je da su svi napredovali sa svojim klubovima tokom godine, tako da mislim da možemo da budemo konkurenti svima na evropskom prvenstvu. Ne treba nikoga da se plašimo i smatram da imamo kvalitet. Najvažnije je samo da svaki igrač da svoj maksimum, a rezultati će onda sami doći.

Posle Beograda, ekipa će u Italiji trenirati na istom mestu kao i prošle godine, u Folgariju. Za sada nije poznato da li će se odigrati i neka prijateljska utakmica, ali osnova ovog drugog dela priprema biće kondicija. Selektor Duda Ivković je ovo italijansko mesto ocenio i kao idealno da se ekipa malo skloni od javnosti. O stanju ekipe na samom startu Ivković nije želeo puno da govori:

- Obavili smo testiranje kompletnog tima, li još nemamo pravu sliku o igračima, dok ne stignu rezultati. Za sada svi treniraju, sem Bogdanovića, koji ima lakšu upalu tetive. Mislim da će brzo sve biti u redu.

Može li se uporediti naš rad sa nekim drugim timom?

- Mi smo krenuli ranije u poređenu sa ostalim selekcijama. Međutim, mislim da moramo da budemo i spremniji od svih njih. Svi igrači su odmah dobro prihvatili odnos prema treningu i početak možemo oceniti kao uspešan. Ne treba sada sve forsirati na startu, ali isto tako želimo da sve igrače dovedemo u slično kondiciono stanje.

Koliko su igrači došli spremni?

- Najviše obaveza od svih je imao Krstić, a povredu Luke Bogdanovića bih ocenio kao njegovu želju da se pojavi na pripremama u formi. Lično sam zadovoljan, ali i drago mi je što su ove sezone imali možda malo više odmora. Klupske i repreezentativne obaveze su jako zahtevne za svakog sportistu i treba da budemo zahvalni zbog želje i odricanja koja igrači imaju.

Ekipa će do polaska u Italiju trenirati u Hali Pionir i Sport Eko hali, a reprezentativci se povremeno mogu videti i u Zvezdarskoj šumi, gde se obavljaju kondicioni treninzi, pod vođstvom trenera Predraga Zimonjića. Bazični deo priprema u Folgariju trajaće od 20. jula do 02. avgusta.

Šampionat u Poljskoj je od 7. do 20. septembra.

Katarina Stojković

Pogledajte još