Nacionalni srpski pozdrav: Šta znače tri prsta

Nameće se pitanje da li su tri uzdignuta prsta zaista srpski nacionalni pozdrav. Način na koji već više od dve decenije proslavljamo pobede i iskazujemo pripadnost, postao je nešto po čemu nas prepoznaju širom sveta. Ipak, pojedini istoričari i predstavnici političkih partija tvrde da bi trebalo da se pozdravljamo sa tri spojena a ne razdvojena prsta.

Na brojnim fotografijama pre Drugog svetskog rata srpski vojnici prilikom zakletve dižu tri spojena prsta (na crno-beloj slici su regruti Kolubarskog korpusa Jugoslovenske vojske koji podižu skupljena tri prsta). A snimci pokazuju i da su tri raširena prsta karakteristična za vojnike nacističke Nemačke i ustaše u NDH.

"Nema govora o tome da srpski pozdrav ima bilo kakve veze sa zakletvom Trećem rajhu, koju su polagali nacisti i njihovi zločinački saučesnici ustaše. Oni su držali u stavu mirno desnu šaku sa raširena tri prsta u visini desnog ramena i to je bio položaj koji jasno označava zakletvu Trećem rajhu. Srpski pozdrav istorijski jeste ustaljen sa skupljenim prstima, što se može videti iz arhivskih snimaka i zapisa. Međutim, tokom devedesetih godina došlo je do drugačije političke upotrebe nacionalnog pozdrava, što se dobrim delom zadržalo i do sada, a to je pozdrav sa tri raširena prsta ",
objašnjava istoričar dr Dragan Petrović.

Sagovornik Novosti naglašava da su Srbi nekada polagali zakletvu sa tri skupljena prsta (kao kada se krste) i da su u takvim formalnim i svečanim situacijama izgovarali "Svetog mi Trojstva“ ili "za krst časni i slobodu zlatnu“.

SVETI MELETIJE

Korišćenje tri spojena prsta vodi poreklo iz četvrtog veka i vremena Svetog Meletija Antiohijskog, koji je predvodio pravoslavce u borbi protiv arijanskih jeretika. Arhiepiskop Meletije u jednom govoru oko prirode Isusa Hrista rukom je dočarao prisutnima trojično jedinstvo Božije - jedinstvo Oca, Sina i Svetoga duha. Po predanju, kada je Meletije spojio tri prethodno raširena prsta, iz njih se videla svetlost poput munje.

"Bilo koji nacionalni pozdrav može da bude deo pažljivo negovane tradicije, a može vremenom i da evoluira. Tako je bilo i sa srpskim pozdravom.Tri rastavljena prsta kao naš savremeni pozdrav je patentiran 1988. godine u periodu okupljanja Srba iz Srema, Banata, Kosova i Metohije, koji su zahtevali promenu ustava Srbije. To je bio odgovor probuđenog naroda na provokacije Albanaca, Hrvata i Slovenaca, koji su prkosili sa dva prsta, što je anglosaksonska viktorija. Srbi su tada počeli da se pozdravljaju sa visoko uzdignuta raširena tri prsta, obično sa obe ruke i visoko iznad glave ", kaže sagovornik Novosti.

Petrović ističe da i pored ustaljenog mišljenja, Vuk Drašković zapravo nije "autor“ ovog pozdrava, već da veće zasluge za fenomen tri prsta pripadaju Mirku Joviću, kao i Jovanu Raškoviću, osnivaču Srpske demokratske stranke u Hrvatskoj.

"Verovatno bi bilo pogrešno kada bi Srbi u potpunosti odbacili ovaj neformalni pozdrav. Istorijski, Srbi imaju svoju zakletvu s tri skupljena prsta, koju kao pravoslavci koriste prilikom svih formalnih i svečanih trenutaka. S druge strane, u poslednjih četvrt veka stvorili smo pobednički, neformalni pozdrav, 'šifru', po kojoj smo poznati. Da li će ovaj savremeni pozdrav opstati i u budućnosti, pokazaće vreme"
, zaključuje Petrović.

Pojedini istorijski podaci ukazuju na to da je pozdrav sa tri prsta koristio još knez Vladimir s početka Kijevske Rusije. Takođe, na slici "Takovski ustanak“ Paje Jovanovića prikazan je Miloš Obrenović kako u jednoj ruci drži barjak, a drugom podiže tri prsta. Doduše, položaj ruke je takav da prsti nisu ni sasvim spojeni, ni razdvojeni.

Magičan broj u pravoslavlju

U srpskoj i pravoslavnoj tradiciji, magičan broj tri je izuzetno važan. Molimo se Svetom trojstvu, tri puta se krstimo, ljubimo u obraz, tri puta se vrti slavski kolač, "tri puta Bog pomaže“, kaže stara izreka.

Izvor: Novosti

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.