fbpx

Kijev: Počinje novi masovni protest

Kozaci pevaju nacionalnu himnu dolazeći na miting na Trgu nezavisnosti u Kijevu

Ukrajinska opozicija se nada da bi danas na Trgu nezavisnosti moglo da se okupi čak milion ljudi, ali, prema izveštajima svetskih agencija, ka centralnom protestnom mestu se, za sada, uputilo svega nekoliko hiljada proevropskih demonstranata.

Agencija Itar tas s navodi da na Trgu trenutno ima hiljadu ljudi nezadovoljnih zbog odluke predsednika Viktora Janukoviča da se odustane od potpisivanja Sporazuma o pridruživanju sa Briselom na nedavno održanom samitu EU u Vilnjusu.


Jedan od opozicionih lidera i bokserski šampion Vitalij Kličko ipak očekuje da će posle više od dve nedelje demonstracija danas na ulice izaći milion nezadovoljnih gradjana.

"Naša budućnost zavisi od nas", poručio je on svojim sunarodnicima.

Itar tas s prenosi da je na Trg došlo nekoliko evropskih zvaničnika kako bi pružilo podršku demonstrantima, ali ne navodi o kojim predstavnicima EU je reč.

Opozicija je juče saopštila da neće razgovarati sa Janukovičem sve dok ne raspusti vladu, oslobodi uhapšene demonstrante i kazni policajce zbog brutalnog obračuna sa demonstrantima tokom protesta prošle sedmice.

"To je ultimatum ukrajinskog naroda, a ne samo opozicije", izjavio je lider opozicije Arsenij Jacenjuk.

Foto: Efrem Lukatsky / Beta-AP

Demonstranti polažu cveće i proevropske poruke pod noge policiji

Janukovič, koga čekaju izbori 2015, obećao je temeljnu istragu o upotrebi sile protiv demonstranata, poručivši i da je spreman da pregovara sa opozicijom, prenosi AFP.

Ministar policije Vitalij Zaharčenko pozvao je rano jutros demonstrante da poštuju zakon, navodeći da je policija spremna na saradnju.

Vlasti su saopštile da policija neće preduzimati mere protiv mirnih demonstranata, ali postoji zabrinutost da bi provokacije moglo da dodju od onih koji podržavaju ukrajinsku vladu što bi drugu stranu uvuklo u sukobe, prenosi AP.


Kao dokaz da se ne nazire opadanje tenzija, govori i to što se od juče ispred nacionalnog javnog servisa nalaze policijske snage za razbijanje demonstracija.
Zbog krize u zemlji, Janukovič je otkazao planiranu posetu Malti sledeće sedmice.

Njegov jučerašnji sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom samo je još više uvećao strah kod opozicije da je na korak da donese odluku da Ukrajina pristupi carinskoj uniji predvodjenoj Ruskom Federacijom za koju kritičari tvrde da je moderna verzija nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.