Ponovo ukraden "večni plamen" iz muzeja u Kragujevcu

Kako je za "Blic" podsetio Zlatko Milojević, direktora Spomen parka, " plamen slobode je upaljen 21. oktobra 2011, i svečanosti su tada prisustvovali ministar kulture Predrag Marković, ambasador Rusije Aleksandar Konuzin i gradonačelnik Veroljub Stevanović.

"Ceo projekat Večitog plamena slobode je koštao milion dinara, dok je sam gorionik koštao četvrti deo te sume. Njegova vrednost je nemerljiva, jer je reč o umetničkom delu vajara Dragana Đorđevića. Plamen je bio priključen na gasovod. Nemerljiva je i šteta koja je pričinjena gradu, jer se ne radi samo o gorioniku, već pre svega o simbolu koji je predstavljao simbol Kragujevca koji je u svemu bio prvi u Srbiji, i koji je za svoju slobodu u svakom pogledu mnogo žrtvovao"
, kaže Zlatko Milojević.

Ovo je druga krađa gorionika posvećenom miru i toleraniciji u poslednje dve godine, a poslednji put je ukraden 11. decembra 2011. godine. Počinioci nisu nađeni, a gorionik je nakon nekoliko dana ostavljen ispred muzeja.

Sam gorionik je težak oko 20 kilograma. Policijski uviđaj je u toku, a pretpostavlja se da su vredan simbol poharali kradljivci sekundarnih sirovina.

Izvor: Blic

Pogledajte još