Đukanović sutra stiže u Beograd

Očekuju ga susreti sa sa predsednikom Nikolićem, premijerom Dačićem i potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.

Đukanović je poslednji put bio u Beogradu pre 10 godina, na sahrani premijera Zorana Đinđića
Odnosi Srbije i Crne Gore ponovo su na uzlaznoj putanji. Nova politička garnitura u Srbiji "opustila" je atmosferu između Beograda i Podgorice nakon 2006. godine kada Vojislav Koštunica Crnogorcima nije čestitao državnost i 2008. godine - kada je ta zemlja priznala Kosovo, a Srbija proterala ambasadora Vlade u Podgorici.

"Oni treba da znaju da Srbija nema ništa protiv njihove državnosti. oni su doneli tu odluku na referendumu I želimo im sve najbolje. Možda da oni nisu doneli tu odluku Srbija još ne bi bila Srbija", rekao je premijer Ivica Dačić.

Srbija i Crna Gora su nakon otopljavanja odnosa počele da razmatraju načine da podrže, za obe države već vrlo važnu ekonomsku saradnju, a zajednički će iz evropskih fondova tražiti novac za puteve i pruge. Ipak, tu su i teška politička pitanja.

"Tu je i pitanje koje postavljaju Srbi u Crnoj Gori. Pitanje ravnopravnosti srpskog jezika, to je tkzv. set identitetskih pitanja koji će se verovatmo relaksiranije postavljati u odnosima dve države. Crkva spada u jedno od tih identitetskih pitanja i ona je u onoj meri državno pitanje u kojoj je politizovano. U onoj meri u kojoj nije politizovano, izlazi iz interesovanja političara i države", kaže Zoran Lutovac, bivši ambassador Srbije u Podgorici.

Poseta Đukanovića Beogradu je tempirana pre sednice Evropskog saveta, kako bi obe zemlje pokazale Briselu da su napredovale u normalizaciji međusobnih odnosa.

"To znači da Srbija i Crna Gora nemaju neraščišćene odnose oko svoje budućnosti. A drugi princip jeste da mi imamo potpuno legitimno pravo, i to tražimo, da Srbi koji žive u Crnoj Gori imaju sva prava...Mi smatramo da oni treba da budu što aktivniji deo političkog spektra u Crnoj Gori", rekao je Dačić.

Uoči dolaska u Beograd, Milo Đukanović je izjavio da su crnogorsko-srpski odnosi "bratski", a da je istorija potvrdila da su "najviše bratski kada su utemeljeni na interesima".

B92

Pogledajte još