Evropski film godine je Sorentinova "Velika lepota" (VIDEO)

Italijanska društvena drama "La Grande Bellezza" osvojila je Evropsku filmsku nagradu, odnosno, "evropskog Oskara", ali i tri druge nagrade - za režiju, montažu i glavnog glumca, prenose nemački mediji.

(old_image)
Paolo Sorentino / Foto: Beta, AP Britta Pederson

Mediji navode da je, kada je reč o najboljoj evropskoj glumici, ta titula pripala belgijanki Verle Batens (35) za ulogu u filmu "The Broken Circle".

U toj kategoriji je bila nominovana i Barbara Sukova za ulogu u filmu "Hannah Arendt".

U nominaciji Evropske filmske akademije u nominaciji je bio i film hrvatskog reditelja Vinka Brešana "Svećenikova djeca", u kojem je manjinski koproducent kompanija "Zilion" Lazara Ristovskog.

Nemačka tragikomedija "Oh Boy" dobila je Evropsku filmsku nagradu kao najbolje debitansko ostvaranje, dok je španski režiser Pedro Almodovar dobio specijalnu nagradu Evropske filmske akademije za doprinos razvoju svetskog bioskopa.

(old_image)
Pedro Almodovar / Foto: Beta, AP Britta Pederson

Mediji prenose da se najbolji evropski glumac Servilo izborio za prvu nagradu i da mu je Nemac Tom Šiling iz filma „"Oh Boy"“ bio konkurencija, ukazujući da je film "Oh Boy" imao šanse za trofeje u četiri kategorije, ali da se na kraju morao zadovoljiti nagradom za najbolji debitantski film.

Nagrada za najbolju komediju pripala je Suzan Birs iz Danske za romantičnu priču „"Love Is All You Need“" u kojoj glumac Pirs Brosnan igra jednu od glavnih uloga.

Francuska komedija „"Portugal, mon amour"“ o jednom portugalskom paru u Parizu dobila je nagradu publike za najbolji evropski film, dok je za najbolju režiju nagrada pripala Fransoa Ozon za triler „"U njenoj kući".

Almodóvar je dobio specijalnu nagradu za svoj doprinos razvoju svetskog bioskopa, a francuska glumica Katrin Danev nagradu za životno delo.

(old_image)
Katrin Denev / Foto: Beta, AP Britta Pederson

Evropske filmske nagrade svake godine nagradjuju najveća dostignuća evropske kinematografije u ukupno 21 kategoriji.

O pobednicima odlučuje oko 2.700 članova Evropske filmske akademije, medju kojima su neki od najcenjenijih evropskih filmskih reditelja, scenarista, glumaca...

Na dodeli "evropskog Oskara" u Berlinu su se okupile filmske zvezde: Tom Šiling, Ulrih Mates, Vim Venders, Martina Gedek, Pedro Almodovar i drugi, javljaju mediji.


Izvor: Blic

Pogledajte još