fbpx

Pogledajte: Ukrajinski demonstranti čekićem polomili statuu Lenjina

Reporter te agencije javio je da su demonstranti polomili statuu čekićima, pošto su je srušili s postolja, uz pomoć metalnih šipki i užadi.

Tridesetak maskiranih osoba vezalo je kanap oko vrata statue i za obližnje drveće i oborilo ga na zemlju uz povike "dole,komunistička gamad!", prenosi agencija Frans pres svedočenja očevidaca.

Dvojica poslanika ultranacionalističke stranke Sloboda prisustvovala su tom događaju, navodi AFP izjavu svog izvora. Spomenik su srušili "maskirani" demonstranti, koji su nosili zastave ultra-nacionalističke stranke Sloboda, precizirala je policija Kijeva.


Foto: Efrem Lukatsky / Beta-AP

Spomenik Lenjinu, visok 3,5 metra, postavljen je 1946. godine i oko njega se često okupljaju ukrajinski komunisti na skupovima u Kijevu. Lenjin je, međutim, omražena ličnost u nacionalističkim krugovima u Ukrajini koji ga vide kao simbol potčinjavanja njihove zemlje Moskvi u vreme SSSR-a.

Ukrajinska televizija prenela je snimke na kojima se vidi više desetina ljudi okupljenih oko srušenog spomenika Lenjinu pevaju ukrajinsku himnu i na kojima jedan od učesnika lomi statuu.

Foto: Efrem Lukatsky / Beta-AP

Ukrajinska opozicija optužuje Rusiju da je izvršila pritisak na vlasti u Kijevu da odustanu od sporazuma o pridruživanju sa EU i umesto toga okrene se jačanju ekonomske saradnje sa Moskvom.

Ukrajinska opozicija je danas nastavila proteste zahtevajući ostavku predsednika Viktora Janukoviča, nakon što je on odbio da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Njegove pristalice su, istovremeno, održavale odvojeni skup podrške predsedniku države.

Foto: Efrem Lukatsky / Beta-AP

Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.