Dinkić: Pare na Kipru nikad nisu nađene

On dodaje i da je čitava ta stvar koja se njemu stavlja na teret, najveća blamaža savetnika predsednika Republike.

Dinkić je na televiziji Pink, govoreći o optužbama koje su na njegov račun iznete pre nekoliko dana na konferenciji za novinare Antikorupcijske lige Balkana, rekao da treba imati u vidu nekoliko stvari - da pare na Kipru nikada nisu nađene, da kad su otišli da istraže šta je s tim parama 2001-2002. godine, pronašli samo prazne račune i objasnio da je taj novac već bio potrošen i transferisan na razne račune po svetskim bankama.

On je naveo da Srbija nikad nije imala mehanizam niti aparaturu da bi mogla da uđe u trag gde su sve te pare potrošene, da je to pokušao čak i Haški tribunal, kako bi eventualne dokaze iz toga koristili u procesu protiv Miloševića, ali da i oni nisu ništa našli.

Prema njegovim rečima, treba pitati i aktuelnog šefa srpske diplomatije Ivana Mrkića, koji je u vreme iznošenja para bio ambasador na Kipru.

Dinkić je zapitao kako je to moguće, čak i da je nađen taj novac, da ga podigne sa tuđih računa, ističući da su takve tvrdnje priča za idiote.

"Ko može da nađe 17 milijardi evra i to neopaženo skloni"
, zapitao je Dinkić.

Odgovarajući na pitanja o Mobtelu, Dinkić je rekao da je Bogoljub Karić sve do 2005. držao 51 odsto te firme i onda prodao Martinu Šlafu, koji je nakon toga ponudio Vladi Srbije da otkupi i njen deo u vlasništvu Mobtela sa 200 miliona evra, ali da je vlada to odbila.

Dinkić je podvukao da Fratinija, Guzenbauera i Štros Kana nije video niti ih poznaje i da je prosto neverovatno da neko poveruje u tu priču da su oni zajedno pronašli te pare, pa ih onda "oprali" preko norveškog Telenora.

Izvor: B92

Pogledajte još