Dragan Bogosavac: Manje "saobraćajki", ali više poginulih

Nema dana a da se u prestonici ne dogodi nekoliko saobraćajnih nezgoda u kojima ljudi ginu, zadobijaju teške povrede i traume za ceo život. Zaključno sa 1. novembrom, u Beogradu se od početka godine dogodilo 13.445 saobraćajnih nezgoda - kaže Dragan Bogosavac, načelnik saobraćajne policije PU Beograd. - Cifra je katastrofalna, ali je ipak, u odnosu na isti period prošle godine, ta crna brojka smanjena za 1,92 odsto.

Od ovog broja nezgoda, 10.389 njih je sa materijalnom štetom, dok je preostalih 3.056 - sa nastradalim licima, što je za 12,39 odsto stradalih više u 2013. nego što je to bio slučaj 2012. Ove godine u saobraćajnim nezgodama 96 osoba je poginulo, 545 ih je zadobilo teške, a 3.691 lake telesne povrede.

Za ovako stanje, kako kaže naš sagovornik, najveći krivac je nepoštovanje saobraćajnih propisa, pre svega prekoračenje dozvoljene brzine, alkohol, ali i loša tehnička infrastruktura pešačkih prelaza ili nepostojanje tehničkog rešenja, kao što je slučaj sa Ibarskom magistralom. Nije tajna da postoji nekoliko "crnih tačaka".

NAJOPASNIJA OPŠTINA LAZAREVAC KAKO tvrdi načelnik Saobraćajne policije, u poslednje vreme dosta su ugrožene prigradske opštine. Kao primer navodi podatak da je, zaključno sa oktobrom, u saobraćajnim nezgodama na teritoriji Lazarevca poginulo 11, u Rakovici četiri, a na Vračaru - jedna osoba.

- Mesta na kojima se događa najviše nezgoda su Zrenjaninski put, Ibarska magistrala, Kružni put, obilaznica, Novi novosadski put i, naravno, gradske ulice - kaže Bogosavac.

- To su sve saobraćajnice visokog rizika, pre svega jer je na njima izuzetno frekventan saobraćaj, sa mnogo vozila, ali i pešaka. Ulice u kojima je zabeleženo najviše nezgoda su ugao Cerske i Omladinskih brigada, Jurija Gagarina, Mirijevski bulevar, Bulevar kralja Aleksandra...

- Samo u oktobru, u Bulevaru oslobođenja dogodile su se 33 saobraćajne nesreće, u Bulevaru kralja Aleksandra 25, u Radničkoj 22, a na Pančevačkom putu 18. Raskrsnice koje, u istom periodu, beleže najveći broj nezgoda su ugao Bulevara vojvode Mišića i Ruske (7), Kneza Miloša i Kraljice Natalije (4), Bulevara Mihaila Pupina i Pariskih komuna, Jurija Gagarina i Dr Agostina Neta (po 3).

U saobraćajnim nezgodama koje su se dogodile u prestonici, poginulo je 37 pešaka, koji se smatraju i najrizičnijom grupom učesnika u saobraćaju, a pre svega stariji sugrađani, zatim 24 vozača putničkih vozila, 19 putnika, šest vozača motocikala, dva na mopedu i sedam biciklista. Nažalost, u ovim nezgodama, smrtno su nastradala i dva deteta.

Saobraćajna policija svakodnevno kontroliše sve učesnike u saobraćaju, u čemu im "pomažu" i kamere, koje su postavljene na gotovo svim većim raskrsnicama i rizičnim saobraćajnicama. Istina, na obilaznici ih još nema, ali se tu saobraćaj kontroliše radarima.

- Kontrola je stalna, a naročito je pojačamo u vreme letnjeg odmora i kad počne zimska sezona, magle, kiše, sneg, kao što je sada - kaže Bogosavac. - Pojačali smo i kontrolu, pre svega noću, kada je reč o vožnji u alkoholisanom stanju, kao i odgovarajućih guma, s obzirom na to da ulazimo u zimu.

Izvor: Novosti

Pogledajte još