fbpx

Nedavno otkrivena čuda planete Zemlje

I dok nam na dnevnoj bazi stižu nove informacije i saznanja o zvezdama, planetima i drugim pojavama iz svemira, često zaboravljamo da je još mnogo toga neotkrivenog i neistraženoga na našoj planeti.

Australijski 'Izgubljeni svet'
Tim naučnika je zajedno sa jednom ekipom snimatelja kročio na područje visoko u planinskom području Cape Meleville u severnoj Australiji, koje je jako dugo bilo izolovano od ostatka sveta, a tamo su otkrili tri sasvim nove životinjske vrste.
Među otkrivenim novim vrstama su i dva guštera - neobično dugačak tropski gušter i jedan koji izgleda poput osušenog lista.

Aktivni vulkan ispod Antarktika
Naučnici su nedavno saopštili da je uz pomoć radio talasa ispod ledenog Antarktika otkriven aktivni vulkan. Naime, ranije je već bilo poznato da se ispod Antarktika nalaze vulkani, ali ovo je prvi koji je još 'živ'.
Očekuje se erupcija tog vulkana i da će se tom prilikom stvoriti ogromne količine vode ispod leda.

Zalihe vode za 70 godina otkrivene u Keniji

Regija Turkana u severnoj Keniji je mesto na kojem uglavnom žive nomadska plemena, a ujedno se radi o jednom od najsuših mesta na planeti. Naučnici su nedavno otkrili ogromne količine vode tačno ispod tog područja. Vode ima dovoljno da se iz tog izvora cela zemlja može snabdevati sledećih 70 godina.
Podzemno jezero je pronađeno uz pomoć satelita i radara, a voda koja se tamo nalazi je vrlo čista.

Pećina sa sopstvenom mikroklimom

Istraživači u Kini pratili su niz podzemnih tunela oko velikih pećina koji su ih odveli do još većih pećina koje nikada ranije nisu videli. Tako je otkrivena i pećina koja ima svoju mikroklimu.
Taj ogromni sistem, nazvan Er Wang Dong (Druga kraljevska pećina) ima šumu, oblake i rieku, tunele i manje pećine do kojih je teško doći.

Izvor: Danas.hr

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.