Kada je vreme za udaju?

Kada ćeš da se udaš? Nema neudate žene u Srbiji, kojoj najmanje jednom nije bilo upućeno ovo pitanje, a znatiželjni su najčešće roditelji, bliža i dalja rodbina, prijatelji, poznanici, kolege, udvarači, često i osobe koje je tek upoznala. I pored toga što se poslednjih godina "podrazumeva" da žene pre udaje završe školovanje, zaposle se i osamostale, tako da većina staje na "ludi kamen" oko 30. godine života, pitanje o udaji provlači se od ranih 20-ih, a kako vreme odmiče, radoznali su sve glasniji i uporniji. Naravno, preduslov svega je pronaći srodnu dušu, što nimalo nije lako.

(old_image)

 

"Kada se u obzir uzme životno iskustvo, ali i biološki sat žene, pravo vreme za ulazak u dobar i uspešan brak su kasne dvadesete", naglašava u razgovoru za „Život plus” Zoran Milivojević, psihoterapeut. "S jedne strane, što se stekne više iskustva, to lakše i bolje može da se proceni budući partner i izbegne greška koju bi žena mogla da napravi u ranoj mladosti. Ipak, ne treba zaboraviti da je idealno vreme za materinstvo u 23. godini, što danas mnoge dame zanemaruju."

Seks bolji posle tridesete

Kada pređu 30. godinu, žene vrlo dobro znaju šta vole u seksu i kvalitet ljubavnog odnosa se popravlja, pokazuju istraživanja. Svesne su da nije važno samo da pokažu umeće muškarcu i da njega opčine i zadovolje, već akcenat stavljaju na sebe i svoje želje. Osim toga, mlade devojke su stidljivije, dok s godinama, predstavnice nežnijeg pola hrabrije iznose svoje fantazije i ne ustežu se da to podele sa partnerom, čak i sa kada su svesne da je to samo prolazna avantura.

Dvadesete su rezervisane za studiranje, zapošljavanje i napredovanje u karijeri, formiranje bliskog kruga prijatelja, putovanja, ali i pronalaženje i uspostavljanje svog "ja", tako da "život" zapravo počinje u tridesetim. Ekonomski i društveni kodeks nam nameću taj tempo i pomeraju granice majčinstva, a mnoge žene tek na proslavi 30. rođendana postanu svesne da nisu više u "cvetu mladosti" i počnu da razmišljaju o stvaranju porodice.

Naš sagovornik naglašava da u Srbiji ima veliki broj uspešnih, pametnih, situiranih i lepih žena, koje imaju više od 30 godina, a nisu udate, čak nemaju ni partnera.

"U pitanju je ozbiljan problem savremene generacije. Kada dođu u te godine, žene se suočavaju s takozvanom nestašicom na bračnom tržištu, s obzirom na to da se određen broj muškaraca već oženio. Dobiju epitet udavače, pa ih čak mnogi udvarači izbegavaju, jer smatraju da žele brak već posle mesec dana zabavljanja"
objašnjava Milivojević.

Poznati psihoterapeut smatra da devojke u Srbiji mnogo čekaju, jer se nameće da je moderno živeti u stilu serije "Seks i grad" i da za brak uvek ima vremena.

"Mnoge žene kod nas planiraju da se udaju u 34. godini, jer do tada žele da, kako kažu, žive život i ostvare se na poslu. Naravno da je i to moguće, ali mislim da nema potrebe da se toliko čeka, bez obzira na to što se trudnoća ili porodica negativno odražvaju na karijere žena u pojedinim preduzećima u Srbiji"
, poručuje Milivojević.

S druge strane, pritisak okoline da je 30. godina "krajnja granica" često je potpuno kontraproduktivan, pa mnoge žene natera da urade suprotno. U 20-im se veliki broj brakova sklapa iz pogrešnih razloga, iako, naravno, postoje i prave ljubavi, jer mnogi u tim godinama polaze od trenutno lepog iskustva, misleći da će ono trajati kroz život, a nisu ni svesni da zajednica dvoje ljudi obuhvata i mnogo problema i obaveza, koji vremenom "ubijaju" romantiku.

(old_image)

Zato se dešava da devojke, koje su u ranoj mladosti rekle sudbonosno "da", često nisu dobro ni upoznale muževe, odnosno da ne znaju kako će brak funkcionisati u problematičnim situacijama. Prednost udaje u tridesetim je to što su žene uglavnom izgradile sebe, znaju tačno šta žele i imaju dovoljno životnog iskustva da bolje procene potencijalnog partnera, za razliku od mladih devojaka koje još "traže" sebe, često prilagođavaju svoje mišljenje muškim stavovima, previše analiziraju vezu i ostaju u ljubavnim odnosima bez budućnosti.

Gledaju majku, odbijaju brak

U prilog kasnoj udaji ide i nametnuti ideal večne mladosti. Predrasude kako nema više provoda kada čovek "odraste ili stupi u brak", takođe utiču na stav mladih dama da sa udajom ne treba žuriti. Osim toga, zbog produženog lagodnog života kod roditelja, koji je u Srbiji česta pojava, mnoge devojke ne žele da napuste porodično gnezdo i osamostale se, upozorava dr Zoran Milivojević. "Kada vidi žrtvu svoje majke, devojke na delu imaju negativan model koji žele da izbegnu. Postaju egocentrične, uz konstatacije "neću da se udam, da mu kuvam i perem". Takva osoba mora da uloži ogroman napor kako bi ostvarila zajednički život i uhvatila se ukoštac sa svim onim što život nosi", konstatuje Milivojević.

Ulazak u četvrtu deceniju života svkako donosi više samopouzdanja i na prve signale da emotivna veza ne vodi u željenom pravcu, one su spremne da raskinu. Isto tako, za pravog muškarca spremne su da se bore svim srcem i ne plaše se da glasno kažu šta žele i očekuju od partnera.

Insistiranje okoline da svaka neudata predstavnica lepšeg pola mora po svaku cenu da ima dečka, takođe može da bude pogubno po ženu i da nesmotreno ulazi iz veze u vezu samo da ne bude sama, a tako može i da propusti svoju srodnu dušu zbog osoba koje joj ne odgovaraju. Ako ste trenutno sami, nije smak sveta, i to nikako ne umanjuje vrednost žene. Stručnjaci savetuju da je bolje da budete bez partnera, nego da u prelomnom periodu života "robijate" u promašenoj vezi ili braku.

Naravno, nerealna očekivanja su veliki protivnik uspešnoj vezi, ali zrelost donosi i saznanje da niko nije savršen, pa ni vi. Prava sreća može da se pronađe samo uz kompromise, dobre odnose i međusobno razumevanje.

"Veliki je problem kada pojedine žene sa 33 ili 34 godine dođu i kažu "želim da se udam za lepog, uspešnog i situiranog muškarca i ne pada mi na pamet da spuštam kriterijume". Naravno da ne bi trebalo da spušta kriterijume, ali pristup kako niko nije dovoljno dobar za nju je velika prepreka da pruži šansu nekome ko zaista vredi, međutim, na prvi pogled on se ne uklapa u njihovu viziju savršenog muškarca" kaže Milivojević.

Ako se niste udale do 30. godine, nije smak sveta, ali je pravo vreme da sa dovoljno životnog iskustva pružite šansu pravom udvaraču.


Večernje novosti

Pogledajte još