Srbija možda u martu dobija kredit Svetske banke

On je na konferenciji za novinare u Beogradu objasnio da će 15. januara početi pregovori sa Vladom Srbije o kreditu za budžetsku podršku, a 27. februara će rezultati tih pregovora biti predstavljeni odboru direktora Svetske banke.

Prema rečima Verheijena, ukoliko Svetska banka odobri kredit 27. februara, Srbija bi mogla da počne sa njegovim korišćenjem u roku od nekoliko dana, čim srpski parlament ratifikuje sporazum.

Da bi kredit bio odobren, uslov koji treba Srbija da ispuni, pored usvajanja budžeta i fiskalne strategije, je usvojanje četiri zakona - o radu, stečaju, privatizaciji i planiranju i izgradnji i primena njihovih ključnih odredbi.

Verheijen je napomenuo da u toj "prvoj turi", početkom marta naredne godina Srbija, pored budžetske podrške, može očekivati i dodatnih 200 miliona dolara za podršku finansijskom sektoru i 40 miliona dolara za podršku zdravstvu.

Direktor Svetske banke za Srbiju je rekao i da je za sledeću godinu u planu odobravanje novih 250 miliona dolara za budžetsku podršku, kao i 50 miliona dolara namenjenim Republičkom geodetskom zavodu, odnosno uređenju katastra u Srbiji.

B92
Foto: Beta

Pogledajte još