Kirk Daglas

Pravo ime mu je Išur Danilovič Demski. Počeo je da se bavi glumom odmah po okončanju Drugog svetskog rata i ostvario na desetine nezaboravnih uloga. Pedesetih godina bio je čak tri puta nominovan za nagradu Oskar, od čega je jednu nominaciju dobio za ulogu Vinsenta van Goga u filmu "Lust for life".

Ostvario je nazaboravne uloge u filmovima "Ace in the hole", "Champion", "Staklena menanžerija", "Uliks", "Putevi slave", "Vikinzi", "Spartak", "Sedam dana u maju", "The war wagon". Bio je odličan u žanrovima od vesterna i istorijskih spektakala do trilera, snažnih drama i biografskih filmova. Čak je glumio i u jednom čistokrvnom SF filmu "Saturn 3".

Manje je poznato da je Kirk imao veliku želju da glumi u filmu "Let iznad kukavičijeg gnezda", u čijoj je pozorišnoj predstavi već glumio, međutim studio nije bio spreman za taj projekat. Prava za snimanje filma preuzeo je njegov sin Majkl koji je kasnije dobio i Oskara kao producent. Da bi nekako nadoknadio što nije glumio u tom kultnom filmu, Kirk je 1985. godine snimio TV film "Amos" koji ima sličnu tematiku kao "Kukavičije gnezdo" samo se radnja dešava u starčkom domu.

Kirk Daglas je bio i ostao jedna od istinskih legendi Holivuda, autentična i neponovljiva filmska zvezda, rodonačelnik glumačke dinastije i autoritativna figura u svetu filma. Želimo mu da nastavi da gura do stote.

Izvor: Movie Whisperer/Slobodan Novokmet

Pogledajte još