Ako vas interesuje kakva je klima u Mordoru, idite u Teksas

Klima u Srednjoj zemlji liči na onu u zapadnoj Evropi i severnoj Africi, pokazala je studija naučnika sa Bristolskog univerziteta.

Delovi istočne Evrope, naročito Belorusije, kao i istočni delovi Engleske imaju sličnu klimu kao Okrug, dok Los Anđeles, zapadni Teksas i Alis Springs u Australiji klimom nalikuju Mordoru, dodaje se u studiji.

Naučnici su utvrdili i da je istočno od Maglovitih planina klima suvlja jer su Tolkinove izmišljene planine toliko visoke da sprečavaju vlažne vetrove iz zaliva Belfalas.

Studija autora koji se potpisao kao Radagast Smeđi (ime jednog od čarobnjaka u "Gospodaru prstenova") objavljena je na engleskom jeziku, kao i jezicima vila i patuljaka, ali ima i ozbiljnu stranu - indirektno pomaže u usklađivanju modela za druge planete, kaže profesor Ričard Pankost, direktor Kabot instituta koji se bavi klimatskim procenama.

"Zato što su slični klimatski modeli zasnovani na fundamentalnim naučim procesima, bilo je moguće simulisati klimu moderne Zemlje ali je i primeniti na bilo koju planetu, stvarnu ili izmišljenu", naveo je on u saopštenju.

Izvor: Blic

Pogledajte još