Želite da doživite stotu? Evo šta treba da znate

Ko ne bi hteo da doživi stotu? Sigurno smo se svi barem jednom zapitali kako to nekima pođe za rukom. Stručnjak za dugovečnost Dan Buetner otkrio je u čemu je tajna dugog i srećnog života.

"Tajna ne leži samo u određenoj vrsti ishrane i fizičkim aktivnostima", tvrdi ovaj stručnjak čiji je istraživački rad o dugovečnosti objavio "National Geographic".
 
"Potrebno je srediti svoj život, životne navike i radnu sredinu jer to može da produži život i za celu deceniju"
, tvrdi Buetner.

On je istražio pet "delova" sveta u kojima je najveći broj dugovečnih stanovnika i došao je do zapanjujućih otkrića. Tako, u unutrašnjosti Sardinije otkrio je popriličan broj stogodišnjaka, 50-godišnjaci na Kostariki imaju velike šanse da dožive 90-e godine, a na grčkom otoku Ikariji gotovo i da nema obolelih od Alchajmerove bolesti.

Tajna dugog života je u svakodnevnim stvarima. Oni koji su doživeli duboku starost pretežno su iz "jakih" porodica koje ih stalno motivišu i guraju napred.

Neka ranija istraživanja pokazala su da su neke navike "zarazne". Zaključeno je da, ako tri najbliže osobe u našim životima puše, piju i skloni su gojaznosti, postoji 70-postotna verovatnoća da ćemo i mi imati iste navike. Prema rezultatima tih istraživanja, oni koji su doživeli stotu okruženi su ljudima koji imaju dobre i zdrave životne navike, dobronamerni su i optimistični.

Otkriveno je i da je većina stogodišnjaka religiozna i da umerena konzumacija alkohola, poput crvenog vina, ima mnogo prednosti. Većina osoba koje dožive duboku starost unose puno povrća i "zeleniša", dosta mahunarki kao i orašastih plodova. Ređe jedu meso, ali i ribu. Najobilniji obrok jedu ranije tokom dana, a za večeru najmanji.

Stanovnici Okinave imaju običaj da jedu dok ne osete da su 80% siti tako da se nikad ne prejedaju.

Jedan od trikova kako da naučite ovako da živite jeste i da jedete s manjih tanjira, duže žvačete i ne gledate TV za vreme obroka.

Pušenje i stres najveći su neprijatelji dugovečnosti i zdravlja. Dugoročan stres jedan je naznačanijih faktora koji dovode do preranog starenja.

Buetner navodi da nam, ako smo pod stalnim i svakodnevnim stresom, zdrava ishrana neće osigurati duge godine života.

"Trebalo bi da se družimo s pravim ljudima, da vodimo kvalitetan život, a ne da ga provedemo ispred TV-ekrana", navodi ovaj naučnik.

Izvor: Večernji.hr
Foto: Morguefile

Pogledajte još