Bezinske pumpe kriju nižu cenu

Ono što nije logično je to što cene u maloprodajnim objektima na pumpama širom Srbije nisu pratile taj trend sniženja. Tako je, na primer, u velikoprodaji NIS evrodizel u ponedeljak koštao 137,08 dinara, što je manje za 5,5 dinara po litru u odnosu na decembar 2012. Istovremeno, cene evrodizela u maloprodaji su niže za 2-3 dinara po litru.

Još drastičniji slučaj je kod evropremijuma BMB 95 koji je lane u ovom periodu koštao 145,88 u velikoprodaji, dok je u ponedeljak NIS ovo gorivo nudio po 133,06 dinara za litar. Razlika od 12,50 dinara se naravno ne oseća u džepovima potrošača, jer je u maloprodaji cena u proteklih godinu dana niža za 3-5 dinara.

NARASLE MARŽE - Cene u maloprodaji nisu išle nadole jer je jednostavno marža prošle godine bila isuviše mala - objašnjava za "Novosti" Bora Tatić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije.

Tečni naftni gas je prošlog decembra NIS u velikoprodaji nudio po 144,16 dinara po kilogramu dok je u ponedeljak formirana velikoprodajna cena 141,73 dinara. Pri tome TNG nije ne samo pojeftinio bar za dinar do dva već je sve skuplji pa se u ponedeljak u maloprodaji cena ovog ekološkog goriva kretala oko 87,90 dinara za litar!

Najveći igrač na tržištu NIS je svesno ili planski, tvrdi Tatić, imao politiku malih marži koje su samo najžilaviji mali prodavci mogli da izdrže jer su imali niske troškove u opdnosu na velike kompanije, ali je uprkos tome oko 300 privatnika stavilo katanac na bravu.

Sada je po Tatiću NIS rešio da i svoj treći segment poslovanja (posle proizvodnje i velikoprodaje), a to je maloprodaja, revitalizuje da posluje pozitivno pa su podigli i marže.

Izvor: Novosti
Foto: AP

Pogledajte još