Kako da se pripremiš za skijanje

"Koliko god da se fizički pripremamo za skijanje, nikada nije dovoljno. To je zahtevan sport i traži dosta snage i umeća. Optimalno vreme potrebno da se telo pripremi za skijanje je dva meseca. Dakle, ako ste planirali ovaj sport za novogodišnje putovanje, na primer, već ste zakasnili, ali to ne znači da treba da odustanete", rekao je doktor Sebastian Pibrl, zadužen za zdravlje gostiju hotela "Habakuk", koji se nalazi u podnožju planine Pohorje .

Koji vid rekreacije je najbolji uoči odlaska na skijanje?
"Za početak šetajte što više i svakoga dana postepeno ubrazavajte tempo i produžavajte vreme provedeno u hodanju. Trudite se da makar tri puta tokom sedam dana upražnjavate neki vid rekreacije - brzo hodanje, trčanje, bicikl, plivanje. Radite čučnjeve i druge vežbe koje jačaju kolena. Najbolje je još tokom toplih dana, otići u prirodu, izuti obuću i trčati bos po travi, zemlji, šljunku. Tako ćete vašem mozgu poslati poruku o tome na koji sve način može da se ugiba vaše stopalo. Do povreda na skijanju najčešće dolazi baš zato što ne postoji koordinacija između stopala, kolena i mozga. Takođe, tako ćete aktivirati mišiće koje ne koristite kada hodate po asfaltu, obuveni."

Da li treba uvesti neke izmene u ishrani?

"Nema potrebe. Hranite se kao inače. Bitno je da se ne udebljate naglo kako ne biste opteretili zglobove i kosti. Odlazak na skijanje treba shvatiti kao aktivan način uživanja u prirodi, čistom vazduhu, a ne kao prezahtevnu aktivnost koja će vas u bilo kom smislu opteretiti."

Povrede na skijanju mogu biti ozbiljne. Zbog čega skijaši najčešće završavaju u gipsu?

"Bitno je da znate svoje granice, da ne dozvolite da vas povuku drugi, koji su u boljoj kondiciji od vas, ili lepa priroda, kao što je ovde na Pohorju, pa da krenete na staze kojima niste dorasli, jer tako rizikujete da se povredite. Ne prelazite svoje mogućnosti, niste na takmičenju ili testu izdržljivosti. Posebno treba da budu obazrive starije osobe - zato što njihovi prelomi teže zarastaju, kao i deca jer misle da sve mogu. Obavezno nosite kacigu, kvalitetne rukavice i nikako šal koji može da se uplete prilikom pada. Ako skijate na veštačkom snegu morate posebno biti obazrivi jer je tvrđi od prirodnog."

Kako da se najbrže ugrejemo na stazi?

"Kada vam je hladno šakama ili stopalima, nemojte ih trljati već skinite rukavice ili čarape, duvajte u prste, stavite na neko toplo mesto - u džep jakne, kapuljaču, kapu, roditelji neka dečiju šaku stave u svoju. Bolje je da sami pomerate prste na nogama i rukama nego da vam ih neko drugi trlja, tako ćete ih brže ugrejati. Takođe, ne preterujte sa čarapama - jedne dobre, kvalitetne čarape su dovoljne. Ako obučete više pari samo ćete utegnuti stopalo i prste i nećete imati prostora da ih pomerate, a tako su veće šanse da vam bude hladno. Takođe, rizikujete da vam se stopalo jače znoji, zbog čega će vam biti hladnije."

Koliko je efikasno grejanje kuvanim vinom, čajem i rumom?

"Čaša kuvanog vina, šolja čaja sa rumom, dolaze u obzir, ali nikako više od toga. Ako vam se ipak desi da u dobrom društvu preterate sa količinama na 'alko-stanici' - skije na leđa i vratite se u hotel peške. Osobe pod dejstvom alkohola su velika opasnost na stazi, ne samo za sebe već i za druge skijaše. To je isto kao i kada pijani sednete za volan automobila - refleksi su usporeni, mislimo da možemo više i brže nego što smo zaista u stanju, i tako rizikujemo povrede sa ozbiljnim posledicama."
 
Izvor: Dragana Todorović za Mondo
Foto: karakoramadventureholidays.blogspot.com

Pogledajte još